• Home
  • 5 typer av Pointer hundraser & deras skillnader

5 typer av Pointer hundraser & deras skillnader

om det finns en tro som är gemensam för varje enskild moralfilosofi på planeten, är det att snitches får stygn.

berätta inte det för Pekarhundar. De har rattat ut spelet så länge de har funnits, vilket är hur de har blivit en oumbärlig följeslagare för fågeljägare. Du behöver inte bära ett hagelgevär för att älska dessa hundar, men eftersom de gör underbara följeslagare även om det enda du någonsin jagar efter är en påse potatischips.

medan många hundar kan läras att peka, finns det bara fem raser som anses vara faktiska ”Pekarhundar.”De har ganska lite gemensamt, men de har också sina skillnader. Om du är intresserad av att eventuellt ta med en av dessa valpar hem till din familj, läs vidare för att lära dig vilka som passar dig bäst.

de 5 typerna av Pointer hundraser:

engelska pekare

bild av foxycoxy från

vanligtvis, när folk pratar om pekare, är detta rasen de hänvisar till. Anledningen till att de kallas” Engelska ” pekare är att deras anor går tillbaka till England på 17-talet (ja, det och för att de skäller med en brittisk accent). Väger var som helst från 45-75 pund, de anses vara en kombination av vinthundar, Foxhounds, blodhundar och tjurterrier.

uppfödda för jakt, dessa hundar är mångsidiga på fältet, så mycket att de ofta helt enkelt kallas ”fågelhundar.”Förutom att peka, är de experter på att hämta och ”hedra”, vilket innebär att en hund inte kommer att gå framför en annan medan den är i en pekande hållning.

om du bara är intresserad av att ha en som husdjur, kommer du dock att upptäcka att de vanligtvis är icke-aggressiva, vilket gör dem till bra rumskamrater för barn och katter. De tenderar att vara en hälsosam ras, men de kommer att kräva regelbunden motion, så förvänta dig inte att de sitter och läser böcker med dig på soffan hela dagen.

Svenska Setter

bild av michellegraber från

dessa är svelte, gängliga djur, med en lång kappa som är fläckig i det som kallas ett ”Belton” – mönster. Deras hår är silkeslen och fjädrar i svansen och benen, och pälsen de har som valpar är ofta en dålig indikator på hur de kommer att se ut som vuxna. Deras rockar döljer också överraskande formidabla kroppar, eftersom den genomsnittliga hunden checkar in på 65 till 80 pund.

medan de tekniskt anses peka hundar, pekar de inte riktigt — de ”sätter” (därav namnet). Detta innebär att de fryser på plats när de spottar sitt byte, ofta i stående eller krokad position. De används vanligtvis för att hitta en fågel av fåglar, vid vilken tidpunkt de ställer in; då, efter att ha fått ett kommando från sina ägare, kommer de att jaga och skicka fåglarna i luften så att jägaren kan få ett skott av.

när de hålls som husdjur tenderar de att vara mycket tränbara och ivriga att behaga. Vissa individer kan dock vara envisa och viljestarka, vilket kräver omfattande träning och motion. De är också ganska känsliga varelser, så positiv förstärkning är vanligtvis mycket effektivare än att skälla eller straffa.

Irländsk Setter

bild av Ortrun Lenz från

om engelska Setters har sitt ursprung i England, var tror du att irländska Setters kommer ifrån? Om du sa Japan, Du måste arbeta med dina kontextledningar. Dessa hundar började som vanliga engelska Setters, men 1845 började folk inse att Setters från Irland tenderade att ha röda eller kastanjrockar. De erkändes snart som sin egen distinkta ras och tenderar att vara lite mindre än sina Brittiska kusiner.

de presterar lika bra på fältet som andra Setters och tenderar att njuta av att sätta på jobbet, så förvänta dig inte att ha en lat bum lounging runt huset. De är också otroligt vänliga, varför de ofta används som terapihundar. Men det tenderar att göra dem mindre lämpliga för vakttjänst.

den vänligheten kan ibland leda till överspänning, men de är inte idealiska för hem med katter eller andra små husdjur, och de kan vara lite för entusiastiska för små barn. Du kan också förvänta dig att de förstör något om du lämnar dem ensamma hela dagen, så anta bara en om du är villig att spendera mycket tid med det.

irländsk röd och vit Setter

bild: Wikimedia Commons

dessa föregick faktiskt vanliga irländska Setters, men de ansågs inte riktigt vara en distinkt ras förrän de helt röda Setters blev raseri i mitten av 19th century. Deras auburn kusiner blev så populär, faktiskt, att irländska röda och vita Setters nästan gick utdöda; det tog ansträngningar några dedikerade uppfödare att hålla linjen aktiv.

de är fortfarande mindre populära än irländska Setters, och de används främst som arbetande hundar snarare än hålls som husdjur. Det är synd, fastän, eftersom de är lojala och tillgivna djur, och göra enastående följeslagare för aktiva familjer. De parar bra med andra hundar och är bra med barn, men de är förmodligen inte det bästa valet för lägenhetsboende.

de är medelstora djur som väger 35-60 Pund. Deras rockar är underbara, men som alla vackra frisyrer behöver de regelbundet underhåll, så förvänta dig att borsta dem noggrant flera gånger i veckan. Bad kommer också att behövas var 6-8 veckor eller så (och det är bra råd för dig också, kom att tänka på det).

Gordon Setter

bild av ChristianeMm från

vi nu spetsa vår rundtur i Storbritannien med ett stopp i Skottland, där dessa black-and-tan pooches har sitt ursprung i 19th century. Dessa är de största av Pekarraserna, väger upp till 80 pund (så tänk två gånger innan du gör narr av sina kiltar). Var försiktig när du matar dem, eftersom de kan vara sårbara för uppblåsthet.

rasen hade en tidig mästare i Alexander Gordon, den fjärde hertigen av Gordon. Han var ett stort fan av hundarna och grundade flera kennlar som ägnade sig åt att odla dem. Rasen skulle så småningom ta sitt namn — lyckligtvis kunde han få tillbaka det efter en längre jakt (ledsen).

Gordon Setters gör stora husdjur, men de tenderar att vara lojala mot ett fel, så tidig socialisering är ett måste för att undvika beteendeproblem. De är väldigt energiska och älskar att leka, och de mognar långsamt, så förvänta dig att ha en valp på händerna tills den blir tre eller fyra. Var noga med att låta dem off-koppel samt, eftersom de tenderar att ignorera världen omkring dem när de hittar en doft spår.

massor av bra försäljningsargument (er)s

pekare gör bra husdjur och följeslagare, oavsett vilken ras du slutligen bestämmer dig för. Det finns andra typer av raser som pekar och är välkända för jakt, även om de inte är tekniskt av pekaren eller Setter sorten. Kom ihåg att de är uppfödda för att vara arbetande hundar, så var beredd på många långa promenader och kraftig träning. Men om du håller dem stimulerade och upptagna, bör du hitta dig själv med en söt, lojal valp som tror att du hängde månen.

Åh, och med en pekare vid din sida, kommer du aldrig att förlora en omgång kurragömma igen.

Leave A Comment