• Home
  • 6 typer av mobbning

6 typer av mobbning

6 typer av mobbning

vi vet alla att mobbning finns. Mobbning är dock mer än en grupp skolpojkar som slår upp de nya barnen och slår honom. Mobbning kan vara var som helst; skola, arbete, hem, aktiviteter, även bland vänner. Det tar också olika former. 6 olika former för att vara specifika.

1) fysisk mobbning

Detta är den mest uppenbara formen av mobbning som vi är mycket bekanta med. Det inträffar när någon eller en grupp människor försöker få makt och kontroll med hjälp av fysiska handlingar. Några exempel på detta är sparkar, stansning, slapping, pushing, och andra handlingar av fysisk natur. Detta är det enklaste att identifiera och får mer uppmärksamhet än andra former av mobbning.

2) Verbal mobbning

denna typ av mobbning är när gärningsmannen använder ord, Uttalanden, & namn ringer för att få makt och kontroll över sitt mål. Verbala mobbare kommer att använda obevekliga förolämpningar för att förringa, förnedra, & skada en annan person. De väljer sina mål baserat på vad de ser ut, agerar eller beter sig. Det är också vanligt att verbala mobbare riktar sig till dem med särskilda behov, de som kan vara nya eller de som inte är socialt kompetenta som andra. Denna typ av mobbning är svår att identifiera eftersom det kommer att hända när auktoritativa figurer eller andra är runt för att höra. Därför blir det en persons ord mot den andra.

3) relationell Aggression

även känd som emotionell mobbning är denna typ av mobbning lömsk och går ofta obemärkt förbi. Det är en typ av social manipulation där mobbaren eller mobbarna försöker skada sina kamrater eller kollegor genom att sabotera deras sociala ställning. Relations mobbare ofta ostracize andra från en grupp, sprida rykten, manipulera situationer, & bryta förtroenden. Målet bakom detta är att öka mobbarens sociala ställning genom att kontrollera eller bulling en annan person. Detta ses mer hos tonårsflickor & unga kvinnor än någon annan demografisk.

4) cybermobbning

denna typ av mobbning uppstår när någon trakasserar, hotar, generar eller specifikt riktar sig till någon som använder någon typ av teknik som; en smartphone, internet, videospel, & alla andra elektroniska enheter. Om en vuxen mobbar en minderårig är det så det kallas cyber-trakasserier eller cyber-stalking. Eftersom många människor nu för tiden ständigt ”inkopplad,” cyber-mobbning är en växande fråga. Det blir också mer utbrett eftersom mobbare kan trakassera mål med mindre risk att fastna. Eftersom en cybermobbare kan komma till ett mål var som helst när som helst, konsekvenserna av cybermobbning är betydande.

5) sexuell mobbning

sexuell mobbning består av upprepade, skadliga och förödmjukande handlingar som riktar sig mot en person sexuellt. Exempel är sexuella utskällning, råa kommentarer, vulgära gester, objudna beröring, sexuell propositioning, och pornografiskt material. Kvinnor är oftare målen för sexuell mobbning både av män och av andra kvinnor. Män kan röra dem olämpligt, göra grova kommentarer om sina kroppar, eller föreslå dem. Kvinnor kan å andra sidan kalla andra kvinnor/flickor namn som ”slampa” eller ”tramp”, göra förolämpande kommentarer om deras utseende eller kropp och engagera sig i Slampa-shaming.

6) skadlig mobbning

skadlig mobbning bygger på fördomar som människor har mot dem som är av olika raser, religioner eller sexuell läggning. Denna typ av mobbning kan omfatta alla andra typer av mobbning inklusive cybermobbning, verbal mobbning, relationell mobbning, fysisk mobbning, & ibland till och med sexuell mobbning. När fördomsfull mobbning inträffar riktar mobbaren sig mot andra som skiljer sig från dem och utpekar dem.

mobbning är en ständigt växande epidemi i samhället. Oavsett hur gammal du är kan du bli offer på arbetsplatsen, i skolan, även på jobbet eller i nära sociala kretsar. Om du känner att du blir mobbad finns det några saker du kan göra för att stoppa det.

att bara säga att du inte gillar vad som händer högt där andra kan höra dig kan vara mycket effektivt. Detta kommer att visa styrka och mobbare inte nödvändigtvis plocka på dem som är villiga att stå upp för sig själva. Du kan nå ut till en betrodd vän, familjemedlem, lärare eller till och med en terapeut. Ibland räcker det bara att prata ut och höra lösningar från andra du litar på för att hjälpa dig genom vad som händer. Och slutligen, ta upp en kampsport eller självförsvar klass. Kampsport är mer än bara en sport. Du kommer att öka ditt självförtroende, lära dig självförsvar och mer medvetenhet om detta ämne. Oavsett vilken lösning som hjälper dig, förstå att du inte är ensam. Det finns så många människor som möter mobbning varje dag.

håll hakan uppe och vet att du är fantastisk på alla sätt!

Leave A Comment