• Home
 • Allt du behöver veta om Tandskalning och polering

Allt du behöver veta om Tandskalning och polering

har du en tandköttssjukdom som gingivit eller en periodontal sjukdom som periodontit? Om ja, kan du behöva tandskalning. Du vet att du har tandköttssjukdom om tandköttet blöder på borsten när du borstar tänderna. Egentligen är gingivit ett reversibelt tillstånd, så det finns saker du kan göra innan du använder Skalning. För att förhindra gingivit måste du begränsa ditt sockerintag, undvika tobakskonsumtion, använda munvatten, tandtråd dagligen, borsta två gånger om dagen och byt ut tandborsten var 3: e månad. Du måste också delta i kontroller för att upptäcka eventuella problem med håligheter, tandköttssjukdom eller oral cancer tidigt.

du kan också använda en speciell extra styrka eller helt naturlig antibakteriell munvatten för att behandla din gingivit, lindra dålig andedräkt, Ta bort matpartiklar, minska bakterier, lindra smärta och lugna dina inflammerade tandkött. Med det sagt, om du försummar din gingivit tillräckligt länge, kan det utvecklas till fullblåst periodontal sjukdom som gör dina tänder lösa och wobbly eftersom tillståndet äter bort vid dina tänder. I sådana extrema fall är tandskalning ett måste.

Vad är Dental skalning och polering?

tandskalning och polering gör det möjligt för din tandläkare att avvärja din ständigt förvärrade gingivit och upprätthålla din munhygien och hälsa samtidigt. Konsistensen av dina rengöringar är avgörande för att förhindra att tandsjukdomar utvecklas. Polering görs för att avsluta vilken skalning som började, vanligtvis när det gäller borttagning av tänder. På den noten kan din profylax och djuprengöringsschema hamna var tredje månad, varje månad eller varje vecka beroende på svårighetsgraden av din utveckling av periodontal sjukdom. Du behöver tandvårdstjänster eftersom antiseptisk munvatten, sköljning och borstning dagligen kanske inte räcker för att ta itu med dina problem på lång sikt.

proceduren för tandskalning och polering utförs av en tandläkare som är certifierad för att erbjuda sådana tjänster. Tandläkaren har i huvudsak till uppgift att rengöra runt och under tandköttet på framsidan och baksidan av dina tänder för att ta bort plack och tandsten. Skalning tog bort de sjuka delarna av dina tänder och tandkött och polering släpper upp de grova kanterna för att främja tand-och gingivalläkningsprocessen. I alla fall, för att undvika att behöva tillgripa skalning, bör du regelbundet delta i dina tandkontroller och rengöringar i minst var sjätte månad eller två gånger om året.

allt om plack, tandsten, gingivit och Periodontal sjukdom

ung kvinna som besöker manlig läkare tandläkare för avlägsnande av tandsten

dina tänder är nästan alltid badade i saliv om du är av den friska sorten och du inte lider av torr mun syndrom. Detta saliv levererar många ämnen, inklusive kalcium, till dina tänder för att hålla dem friska, starka och skyddade. Det här är en bra sak som din saliv ska göra, men det betyder också uppbyggnad av kalciumavlagringar på dina tänder om du inte bryr dig om din plackbildning regelbundet.

här är det väsentliga i dental skalning och polering.

 • Hur Bygger Plack Exakt? Plack händer för alla eftersom alla behöver äta för att överleva. Det är i huvudsak kombinationen av bakterier, saliv och proteiner i munnen som bildar en film eller ett tunt lager av rester som täcker dina tänder hela tiden tills du borstar bort det. Denna plack förvandlas inte till tandsten eller kalkyl så länge du regelbundet borstar tänderna eller behandlar din tandköttsinflammation med rätt medicinsk munvatten. Men vissa människor kan inte låta bli att vara försumliga.
 • Calculus är inte bara ett matematiskt ämne: tandversionen av calculus är bara ett annat namn för tandsten. Det är en kalkhaltig substans gjord av plack och kalcium som byggs upp över tiden. Det är svårt att märka eftersom det vanligtvis är tandfärgat och felaktigt som en del av dina tänder. Det kan dock också vara svart eller brunt i färg, vilket gör att det sticker ut som en öm tumme. En tandläkare ska kunna ta reda på om du har kalkavlagringar på dina tänder.
 • tandsten är inte tandcement eller fyllning: tro inte att kalkyl som fyller i luckorna och håligheterna i dina tänder är bra. Snarare är det ganska problematiskt. Detta beror på att tandsten fortfarande är gjord av plack och bakterierna som finns häri äter på det som hårt godis medan du spyr syra runt. Detta leder sedan till att bakterier blomstrar och sprider sig i tandköttet, vilket leder till gingivit och parodontit. De bör tas bort tillsammans med plack som hjälpte dem att utvecklas i första hand.
 • plackuppbyggnad och tandsten: plackuppbyggnad som har förvandlats till tandsten eller film som har kalciumavlagringar på det kommer att kräva en tandläkare att skala dem med specialverktyg. Därefter ska din tandläkare sedan polera resten av tänderna rena från plack och tandsten, vilket uppmuntrar läkningsprocessen och en ny början. Tanken här är att avvärja utvecklingen av din periodontal sjukdom genom att skrapa bort de sjuka delarna av din tandrot och tandkött så att de kan ersättas med frisk vävnad.
 • bakterier lever i plack: när du kliar den placken av dina tänder och äter den, snälla gör det inte. det beror på att bakterierna i munnen lever i plack. Det är både deras hem och deras matkälla, som deras personliga pepparkakshus. Sockerarter, syror och små matpartiklar går alla in i plack som bakterier äter, vilket i sin tur får dem att producera eller förmodligen defekera syra som ger dina tänder håligheter. Det är också dessa bakterier som kan orsaka tandköttssjukdomar som gingivit tillsammans med tandförfall. Tänk på att du kan undvika alla dessa problem helt enkelt genom att få regelbundna tandrengöring, borstning och tandtråd.
 • hur gingivit gör allt värre: om den lämnas oadresserad eller ignoreras kommer din tandköttssjukdom att bli fullblåst periodontal sjukdom. Friska tandkött är vad du behöver för att hålla plack ut medan montering tätt runt tänderna rot och yta. Dessa tandkött fäster tot han tand från1-3 millimeter under tandköttet. När tandköttet börjar bli sjukt kommer denna vävnad att lossna och bakteriefickor bildas runt luckorna.
 • djupa Bakteriefickor: Bakteriefickor från lossade tandkött är en petriskål av awfulness som tenderar att bli fylld med plack, vilket förvärrar dina problem, ger dig dålig andedräkt och slutligen lossar tänderna ankare till din käkben. Du kan inte vända tuggummivävnad som redan har fått en bakteriell infektion. Det mesta du kan göra är att ta ett antibiotikum, gurgla med antibakteriellt munvatten och sedan få din tandläkare att ta bort det sjuka tandköttet och tandvävnaden i hopp om att frisk vävnad kan ta plats.

varför görs Tandskalning och polering?

tandläkare som bär maskhandskar och blå uniform undersöker en patienttänder med en tandprob och en spegel i en låda med medicinsk utrustning i bakgrunden

själva tandskalningen innebär att du tar bort plack under tandköttet för att behandla din avancerade gingivit eller tidig periodontal sjukdom. Detta rekommenderas vanligtvis om du har fickor av bakterier och sjuka tandkött plus tänder som är 4 millimeter djupa eller djupare. Dessutom kan du inte borsta bort tandstenen själv eftersom den går långt under tandköttet, bort från din traditionella tandborste. Till wit:

 1. lämnar ytor och tandköttet linje helt ren: djup rengöring eller skalning plus polering och standard dental rengöring eller profylax finns att lämna ytan och djupa fickor av dina tänder och tandköttet linje ren och bakteriefri. När tänderna slätas ut och de sjuka delarna av tandköttet tas bort för att uppmuntra tandköttsläkning, kommer bakterier inte att kunna hålla fast eller spridas i munnen. Tandläkarbesök för rengöring ger dig en bättre chans att hålla munnen ren jämfört med helt enkelt beroende på tandvård hemvård ensam.
 2. Hur Känns Skalning? Det är inte särskilt bekvämt, särskilt om du är en av patienterna som har känsliga tandkött. Du kan behöva injiceras med lokalbedövning eller topiskt få smärta bedövande läkemedel på tandköttet för att göra hela proceduren mer uthärdlig för dig. Prata med din tandvårdsexpert om dina alternativ för desensibilisering i området. Du kan även välja att ansöka om lugnande tandvård om du har panikattacker med en tandläkare operera på munnen (dentofobi).
 3. När Är Tandskalning Klar? Skalning är en rutinmässig operation som görs på patienter för att hjälpa dem att avlägsna utvecklingen av tandköttssjukdom som de har försummat att ta itu med tidigt, vilket leder till att delar av tandköttet och tänderna försämras från all bakteriell aktivitet där såväl som uppbyggnad av plack och tandsten. Standardprofylax eller tandrengöring rensar bara ut tandens yta. Skalning är när det går djupare, precis under tandköttet, för att bli av med bakterier och matuppbyggnad.
 4. statistik för denna gemensamma tandköttssjukdom behandling: Dental skalning plus polering och rot hyvling eller djuprengöring är en vanlig behandling för patienter som lider av tandköttssjukdom som gingivit. Nästan hälften av alla vuxna i Amerika eller 47,2 procent har tandköttssjukdom i en eller annan form. Hos äldre 65 år eller äldre stiger prevalensen till 70,1 procent eller den stora majoriteten. Om du är amerikan är du inte ensam om du rekommenderas att genomgå denna tjänst.

det är inte så illa i Europa, med endast 5 procent till 20 procent medelålders europeiska vuxna som lider av sjukdomen medan äldre i Europa i åldern 65 år eller äldre har 40 procent prevalens i stället. Ändå är andelen tillräckligt hög för att kräva behandling av tandköttssjukdomar från EU-medborgare genom att besöka platser som Thantakit Dental Clinic i Thailand. Thantakit erbjuder högkvalitativa tandturismtjänster som förblir överkomliga även om du tar hänsyn till rese-och hotellkostnaderna.

de två metoderna för skalning: Som tidigare fastställts är tandskalning noggrann borttagning av plack, tandsten och bakterier från tandens yta som ligger under tandköttslinjen innan du börjar uppleva hemska symtom som lösa tänder som vinklar som mjölktänder som håller på att falla av samt tandförlust. Med det sagt finns det två skalningsmetoder tillgängliga för dig. Den första innebär att din tandläkare skrapar plack och sjukt tuggummi och tandvävnad med ett metallverktyg som kallas en curette eller dental scaler.

scaler är något som sätts in under tandköttet för att komma åt fickor och luckor som din tandborste aldrig kan korsa. Den andra skalningstekniken innebär att din tandläkare använder ett ultraljudsinstrument istället. Detta avancerade verktyg har en vibrerande metallspets med en kallvattenspray som borrar isär den härdade tandstenen, det sjuka materialet och plackbakterierna i ett fall som en tandborr gjord för skalning och polering. Det är också rent eftersom alla bakterier samlas i vattnet du ska spotta ut.

Vad Sägs Om Rotplanering? Rotplanering följer vanligtvis tandskalning som det sista valfria steget i djupstädningstjänsten. Ibland har din gingivit eller periodontal sjukdom inte förvärrats tillräckligt för att tillgripa detta steg. Andra gånger är det ett viktigt steg efter att skalningen är klar. Denna djupa tandrengöring närmar sig som skalning och når ännu djupare in i tandköttet för att komma åt tandroten och jämna ut ytan. Det tar också bort sjukt material, den här gången från själva roten.

Detta är nödvändigt för att avlägsna bakteriespridningen, främja läkning och se till att tandköttet kan fästa sig på ytan på roten ordentligt. Ditt tandkött och tand kan inte regenerera så länge de infekterade områdena kvarstår eller bakterierna fortsätter att sprida sig. Som med skalning, rot hyvling kan innebära manuell användning av kyrett eller automatiserad användning av vibrerande ultraljud instrument med en metallspets och kallt vatten spray. Kom bara ihåg att spotta ut det vattnet fullt av bakterier och sjukt material så att du inte lider av en infektion någon annanstans i kroppen.

nöjd tandläkarpatient som visar sitt perfekta leende i ett samråd

för att sammanfatta

för patienter med tandköttssjukdom är tandskalning och polering standardprocedurer. Skalning i synnerhet är en tandrengöringsvariant som är mer avancerad som profylax exakt för att den når under tandköttet för att ta bort uppbyggnad av plack. Processerna för skalning, polering och rotplanering av dina tänder är kollektivt kända som djuprengöring. Det går utöver allmän tandrengöring du får från ditt årliga besök eller regelbunden kontroll.

när du är i behov av skalning betyder det vanligtvis att du har försummat att ta itu med din tidiga stadium gingivit och tillåtit det att bli fullblåst periodontal sjukdom, vilket kräver mer allvarliga åtgärder. Kom också ihåg att skalning och hyvling samt polering kan ta mer än ett besök, med var och en av dem att ta itu med en annan del av munnen. Det finns tandläkare som delar munnen med kvadranter för att metodiskt ta itu med var och en.

Thantakit International Dental Center är Thailands längsta etablerade tandvårdscenter. Beläget i Bangkok, vår klinik är känd över hela världen som en destination för tandvård i världsklass, med de flesta av våra patienter som flyger till oss från Australien.

kontakta oss idag och få en gratis tandkonsultation.

Leave A Comment