• Home
  • fullvuxna Sheepadoodles – här är hur stora de blir

fullvuxna Sheepadoodles – här är hur stora de blir

 en fuzzy Sheepadoodle valp som tuggar på en leksak

en fuzzy Sheepadoodle valp tuggar på en leksak

med en vacker, lång, mjuk kappa; en mild, lättsam personlighet; och en intelligent, vaksam natur, det finns mycket att älska om en Sheepadoodle.

som valpar, de liknar en gosig nallebjörn, och ägarna befinner sig önskar att deras söta, lilla valp för alltid skulle stanna den storleken.

tyvärr måste alla valpar växa upp. Vissa kommer att sluta stanna relativt små, men andra, som en Sheepadoodle, gör det inte.

hur stor blir en Sheepadoodle? Standard Sheepadoodles är vanligtvis 50 – 80 pounds och nå 18 – 28 inches tall vid axeln, men beroende på flera faktorer, vissa kan överstiga detta intervall. När en mindre pudel används för avel, kommer den resulterande valpens storlek att minska.

storleken på korsningar som Sheepadoodles kan variera avsevärt och är ofta svår att förutsäga. Flera faktorer bestämmer valpens mogna storlek, men en approximation är möjlig. Fortsätt läsa för att lära dig mer.

vilka faktorer bestämmer en Sheepadoodles storlek?

föräldrar

liksom människor ärver hundar hälften av sin genetiska smink från var och en av sina föräldrar. Några av de ärvda egenskaperna kommer att uttryckas (vilket betyder att du kan se deras effekt) och vissa kommer inte att vara.

om du tänker tillbaka på gymnasiet biologi klass, kan du komma ihåg att lära sig om dominans och recession när man studerar gener och alleler och hur en dominerande allel kommer att ”vinna” även om endast en är närvarande.

till exempel är allelen för brun ögonfärgning dominerande, så om du har en kopia av den bruna ögonallelen och en för blå ögon, kommer du att ha bruna ögon.

med en korsning som en Sheepadoodle blir det lite svårare och svårare att förutsäga på grund av de två olika raserna som är inblandade. Låt oss ta en titt på båda föräldraraserna så att du kan se hur var och en kan påverka din valps framtida storlek.

Old English Sheepdog

American Kennel Club (AKC) lägger inte så mycket tonvikt på en Old English Sheepdogs vikt som det gör för hundens övergripande konformation och karaktär, så vikten kan variera mycket inom rasen. AKC-standarder indikerar att allt mellan 60 och 100 pund är acceptabelt.

det är allmänt accepterat att en valps storlek påverkas mer av sin mor än av fadern. I nästan alla Sheepadoodle-raser är den använda kvinnan en gammal engelsk fårhund, vilket förklarar varför Sheepadoodles tenderar att vara större i genomsnitt än viktintervallet för en vanlig pudel.

naturligtvis kommer mindre fårhundar att tendera att producera små valpar och fårhundar på den större sidan kommer vanligtvis att producera större valpar. Glöm inte dock att storleken på fadern (vanligtvis en vanlig pudel) kommer att påverka valpens storlek också, så att förutsäga en valps framtida vuxenstorlek baserad enbart på moderns storlek är inte helt korrekt.

pudel

AKC specificerar att manliga Standardpudlar, som används mest när man skapar Sheepadoodles, är mellan 60 och 70 pund och står över 15 tum långa. Detta viktintervall stämmer verkligen med Sheepadoodles genomsnittliga storlek, men många Sheepadoodles överstiger långt 70 pund, speciellt om Sheepdog-mamman var stor.

det är säkert att säga att Poodles storlek begränsar den slutliga storleken på en Sheepadoodle kull. Om så inte vore fallet skulle majoriteten av Sheepadoodles vara mycket större än de faktiskt är.

vissa uppfödare väljer att använda en miniatyrpudel, som bara är 10-15 pund och 10-15 tum lång, för att producera Mini Sheepadoodles. Dessa mindre versioner är vanligtvis mellan 24-45 pund och förblir under 20 tum långa.

andra uppfödare marknadsför sina Sheepadoodles som Moyen Sheepadoodles. Detta innebär helt enkelt att pudeln som används i avel var vad som kallas en Moyen pudel.

även kallad medium eller Klein Poodles, passar Moyens inte viktområdet för antingen Standard eller Miniatyrpudlar. Snarare, de faller i mitten, vanligtvis väger 20 – 40 pounds och stående 15-20 inches tall. Denna icke-standardstorlek erkänns i vissa europeiska rasklubbar men inte av AKC eller United Kennel Club.

Moyen Sheepadoodles vanligtvis genomsnitt någonstans runt 40 – 55 pounds och kommer naturligtvis att vara kortare än en vanlig Sheepadoodle. Deras temperament bör vara densamma som alla andra Sheepadoodle ’ s.

kön

som är sant för nästan alla hundar, vare sig renrasiga eller crossbred, män är oftast både högre och tyngre än sina kvinnliga motsvarigheter. Naturligtvis finns det alltid undantag från regeln, men oftare blir pojkarna större.

Generation

inte alla Sheepadodles är första generationen (F1), vilket betyder att de skapades med en gammal engelsk fårhund och en pudel.

ibland föds en F1 Sheepadoodle upp till en pudel, antingen av standard-eller miniatyrstorlek, för att ytterligare förbättra lågavgivande Egenskaper eller för att minska valparnas storlek.

om en F1 Sheepadoodle uppföds till en miniatyrpudel, skulle de resulterande valparna kallas en F1b-generation, med ”b” som står för backcross, och de förväntas vara mindre än vanliga Sheepadoodles.

vissa uppfödare använder även Leksakspudlar vid backcrossing för att producera ännu mindre versioner, men artificiell insemination krävs vanligtvis, vilket leder till mycket dyrare valpar.

näring

undernärda Fårdjur och de som plågas av tarmparasiter kan uppleva hämmad tillväxt, aldrig kunna nå sin fulla potential för höjd och vikt.

å andra sidan är självkontroll inte något som hundar utmärker sig när det gäller mat, och om delkontrollen inte hanteras korrekt av ägaren kan hundar lätt bli överviktiga och äventyra deras hälsa i processen.

förutsäga en hunds Vuxenvikt

även om det inte finns något sätt att berätta exakt hur stor din Sheepadoodle kommer att växa upp, finns det flera metoder som ger dig en ballparkfigur att gå efter.

för varje metod behöver du en exakt vikt för din valp. För att göra detta, antingen ta med honom till din veterinärs kontor för en snabb resa till skalan eller håll honom i dina armar när du står på din badrumsskala, registrera vikten och väga dig själv (Jag vet, det är aldrig kul) och subtrahera din vikt från den första.

Metod #1

när din valp når 14 veckors ålder, väg honom noggrant och multiplicera den siffran men 2,5 för att få en approximation av sin slutliga vikt.

till exempel, för en valp som väger 25 pund vid 14 veckor, multiplicera 25 med 2,5 för att se att han sannolikt kommer att nå en vuxenvikt på cirka 62 kg.

Metod # 2

få din Sheepadoodle vikt när han når 20 veckors ålder. Dela detta nummer med 20 och multiplicera sedan med 52.

så för en valp som väger 30 pund vid 20 veckor skulle hans förväntade slutliga vikt vara cirka 78 Pund (30 / 20 = 1,5, sedan 1,5 x 52 = 78).

Metod # 3

om tanken på matematik fyller dig med rädsla, väga din valp och låt en online valptillväxtkalkylator göra jobbet åt dig.

förutom vikten behöver du valpens födelsedatum, datumvikt mättes och du måste välja Old English Sheepdog från raslistan, eftersom korsningar inte ingår och din Sheepadoodles tillväxttakt kommer att vara närmare en fårhund än en pudel.

När Kommer Min Sheepadoodle Sluta Växa?

stora hundar, som vanliga Fårdjur, tar längre tid att nå sin vuxna storlek än små hundar gör. I allmänhet kommer en Sheepadoodle att nå sin fulla höjd runt 18-månadersmärket, men han kommer att fortsätta att fylla ut som hans kropp får ytterligare muskelmassa och fett tills han når sin andra födelsedag.

När anses Sheepadoodles vara helt mogna?

när din Sheepadoodle blir 1 år gammal, kommer många beteenden i samband med små valpar, till exempel olyckor, gnagning på fingrar, klumpighet och tuggning av allt och allt att ha försvunnit helt och sexuell mognad har redan ägt rum.

som med fysisk tillväxt sammanfaller fullständig mental mognad vanligtvis med den andra födelsedagen också, och när din stora kille fyller 2 år kommer nästan allt valpbeteende att vara en sak av det förflutna och din Sheepadoodle kommer att anses vara helt mogen.

Bildkredit: Judi Knight

Leave A Comment