• Home
  • Hem / tunnelbana / PBS

Hem / tunnelbana / PBS

”det var min lycka att ge en hjälpande hand till de trötta resenärer som flyger från träldomslandet.”~William Still

William fortfarande var bara en pojke när han hjälpte den första Fly. Han visste aldrig mannens namn; bara att han jagades av slavfångare.
men under de kommande åren skulle det finnas många hundra fler. Och lovade fortfarande att deras berättelser aldrig skulle glömmas bort.

” hjältemod och desperat kamp som många av vårt folk var tvungna att uthärda bör hållas grönt i minnet av denna och kommande generationer.”
och han höll sitt löfte. Hans dagböcker berättar historierna om den stora slavutflykten som kallas Underground Railroad.

omöjliga rymningar . . . hjärtskärande separationer . . . och familjer återförenas.

Underground Railroad: William Still Story berättar den dramatiska historien om William Still, en av de viktigaste men i stort sett oheralded individerna i tunnelbanan. Fortfarande var fast besluten att få så många runaways som han kunde till ”Freedom’ s Land”, smuggla dem över USA: s gräns till Kanada. Bounty hunters kunde lagligt bortföra tidigare slavar som bodde i de så kallade fria norra staterna, men under skydd av britterna tillhandahöll Kanada fristad för flyktiga slavar.

William fortfarande var en ödmjuk Philadelphia kontorist som riskerade sitt liv shepherding skenande slavar till frihet i tumultartade år fram till USA: s Inbördeskrig. Fortfarande var chef för ett komplext nätverk av avskaffande, sympatisörer och säkra hus som sträckte sig från Philadelphia till det som nu är södra Ontario. Under sina fjorton år i tjänst av tunnelbanan hjälpte han nästan åtta hundra tidigare slavar att fly.

höll fortfarande noggranna register över de många flykt slavar som passerade genom Philadelphia ”station.”Efter inbördeskriget publicerade han fortfarande de hemliga anteckningarna som han hade hållit i dagböcker under dessa år. Och till denna dag innehåller hans bok några av de bästa bevisen vi har om hur den underjordiska järnvägen fungerar, med detaljer om frihetssökande som använde den, inklusive var de kom ifrån, hur de flydde och familjerna de lämnade efter sig.

Underground Railroad: William Still Story hade premiär den 6 februari 2012. Kontrollera lokala listor för att se när det sänds på din lokala PBS-station.

Leave A Comment