• Home
  • Hur är det att WWOOF i Frankrike

Hur är det att WWOOF i Frankrike

med tanke på WWOOF i Frankrike eller ett annat land när världen återvänder till något som liknar normalt? Läs en annan historia om WWOOF-möjligheter i Slovenien.

det var September i södra Frankrike och fortfarande varmt och lätt nog för mig att sitta utanför bekvämt vid 8 PM jag var på tågstationen i Serres, en liten by en timme söder om Grenoble. Jag hade börjat min resa föregående natt på Korsika, reser med båt, tåg, och buss för att hamna på denna ljusa och dammiga utpost.

stationen var övergiven bortsett från mig och min senaste prisade besittning: en stor lila och grön ryggsäck. Jag hade plockat ut den på en sportaffär i Marseille, där jag hade haft några timmar mellan tågen. Min ljusröda resväska försämrades långsamt, och dessutom var det inte riktigt lika coolt som den nya väskan, som jag kände mig stelnad som en bona fide backpacker.

jag var i Serres för min första WWOOFing-upplevelse någonsin. Akronymen-ofta mött med quizzical utseende och upphöjda ögonbryn av dem som inte är bekanta — står för villiga arbetare på ekologiska gårdar eller världsomspännande möjligheter på ekologiska gårdar. Jag hade först hört talas om det från en vän två år tidigare och hade tillbringat den sommaren skicka förfrågningar till värdar runt Frankrike. Även om jag inte var helt säker på vad jag kunde förvänta mig, de delar jag förstod — utbyte av arbete för rum och styrelse, bor med fullständiga främlingar och upplever något helt nytt — lät som den perfekta kombinationen av spännande och skrämmande: det ultimata äventyret.

efter att ha fått ett positivt svar från en liten chambre d ’ h exporte, eller pensionat, var jag äntligen på väg att se vad jag fick mig in i. Precis som jag började tänka att kanske ingen plockade upp mig trots allt, drog en typiskt kompakt Europeisk sedan upp bredvid där jag satt. Geraldine, en av mina värdar och personen jag hade varit i kontakt med via e-post, var bakom ratten.

under vår 20-minuters bilresa upp de kuperade vägarna som leder till pensionatet lärde jag mig lite mer om min värd. Ursprungligen från Australien, Geraldine hade träffat och gifte sig med sin franska make, Emmanuel, och de hade öppnat sin fyra sovrum Pensionat tillsammans flera år tidigare. Emmanuel arbetade som certifierad alpin bergsguide, och många av de gäster som de välkomnade till sitt hem besökte området för att dra nytta av de närliggande vandringsmöjligheterna. Geraldine berättade också vad jag kunde förvänta mig av min tre veckors vistelse.

hon förklarade att de skulle behöva min hjälp med att göra frukost och middag för gäster, förbereda rummen, städa huset och trädgårdsarbete. Allt detta lät perfekt för mig, och jag kände mig särskilt upphetsad över det första ansvaret. Under hela min vistelse, jag tillbringade större delen av min tid i köket, där familjen lagade mat som leds av deras kock, r Occubergine.

r Ubiscygine var raka motsatsen till den intensiva, lynnig karaktär som ofta kommer att tänka på när föreställande kvintessensen franska kocken. Hon välkomnade mig in i köket med öppna armar, accepterade min allmänna inkompetens med en mycket uppskattad nonchalans och hade alltid ett leende i ansiktet.

en dag, när jag gick in i rummet, stod hon redo framför en skinnad pärlhöns och höll en köttyxa. Jag hade knappt tid att säga hej innan hon tog kniven ner över fågelns hals med en snabb och säker flick i handleden, hela tiden skrattar åt min förvåning. Detta var mat från gård till bord i sin mest naturliga och opretentiösa form. Jag började se fram emot varje lektion i köket med påtaglig glädje: vad skulle jag se, lära mig, lukta och smaka idag?

jag fick också chansen att lära känna var och en av Geraldine Och Emmanuels fyra barn under min vistelse. Jag tillbringade större delen av min tid med sin dotter Mimi, som jag var tacksam för att binda med över enheter till regionala marknader medan vi sjöng med Zaz och Temper Trap.

det blev snabbt uppenbart att mina värdar trodde att förutom rummet och styrelsen jag fick för min hjälp skulle jag få utforska och uppleva regionen jag bodde i. På min fritid hade jag turen att besöka närliggande byar, gå med Emmanuel och deras gäster på vandringar och tagga med Mimi på olika lokala utflykter.

möjligheten att öva min bumbling franska, lära sig nya recept — nämligen en tät chokladkaka som blev min specialitet — och besöka avlägsna platser som jag aldrig skulle ha sett annars var som en dröm. Det är fortfarande lite svårt för mig att tro hur verkligen välkomnande och vänliga mina värdar var.

tänker tillbaka på mina dagar där, jag minns den bekväma rutinen jag lyckligtvis bosatte sig i. Stiger tidigt och duka för frukost. Skålar med kaffe och te, varmt bröd och sylt gjord av Geraldine och sporadiska överraskningar, som färska, smuliga scones. Tillbringa morgonen i trädgården, göra gästsängar eller ta itu med ett nytt projekt, som att måla skafferidörren med färgglada ödlor.

samlas igen som en familj till lunch: ofta ute, alltid utsökt. Besöker en lokal marknad för att plocka upp ingredienser för middag och sedan förbereda utarbeta, multi-rätters måltider för gästerna, som återvände trött och solkysst från sin dag i bergen. Äta middag och njuta av vanlig yoghurt med lokal honung till efterrätt. Titta på franska filmer med Mimi och Geraldine, som pausade obevekligt för att förklara olika idiom och ordförråd när jag snabbt klottrade dem i min anteckningsbok.

även om det var flera år sedan nu, jag minns fortfarande livligt den tid jag tillbringade väntar utanför tågstationen i Serres. Sitter på en tegelvägg i solen, de kommande tre veckorna fulla av möjligheter och okända. Osäker på vem som skulle hämta mig, eller om någon skulle dyka upp alls. Osäker på hur jag skulle tillbringa mina dagar och var jag skulle sova på natten. Osäker på om jag skulle komma överens med mina värdar eller kunna erbjuda någon värdefull hjälp till deras verksamhet.

och ändå, trots den enorma mängden frågetecken, det var en av de lyckligaste ögonblicken i mitt liv. Det är ett ögonblick som jag tänker på ofta när jag försöker formulera varför jag har prioriterat resor över det mesta i mitt vuxna liv — inklusive en stadig karriärväg, äga ett trevligt hem eller köpa en bil.

de säger att din första kärlek aldrig lämnar dig, och med Frankrike har jag funnit att det är sant. Jag blev snabbt och helt förälskad i landet och började en hängiven långväga relation med det, återvänder så ofta jag kunde och stirrade längtansfullt på bilder från tidigare resor under de utmanande månaderna jag var borta.

som alla bra partner, Frankrike drev mig för att bli en bättre version av mig själv. Det lärde mig nya saker och breddade mina horisonter. Det gav mig en nyfunnen uppskattning för de små sakerna i livet — de mest simpla uppgifterna, som att köpa ost eller gå till postkontoret, blev möjligheter till triumf och tillväxt. Frankrike fick mig att le och fick mig att gissa. Det påminde mig om att inte ta livet för allvarligt, oavsett om jag tittade på en avslappnad fågelhuggning i en främlings kök eller inför en utmanande arbetsmarknad när jag kom hem.

under åren sedan har mina resor tagit mig till andra länder och kontinenter och även om jag inte har återvänt nyligen, stannar Frankrike med mig. Wanderlust ingjutit i mig medan jag var där fortfarande existerar, och sannolikt alltid kommer. Oavsett hur många platser jag besöker kommer det alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

det är inte alltid möjligt att hålla sig på goda villkor med din första kärlek. Med Frankrike är jag tacksam att säga att det inte är fallet. Jag vet nästa gång jag återvänder, det kommer att välkomna mig tillbaka med öppna armar, som om vi såg varandra bara några dagar innan. Jag kommer att ha samma pocket notebook med mig, och Zaz kommer att spela genom mina hörlurar.

det kommer att känna att jag aldrig lämnat.

har du någonsin tagit chansen att WWOOF utomlands? Låt oss veta hur det var på Twitter!

Leave A Comment