• Home
  • Hur ser en miljon ut?

Hur ser en miljon ut?

hjälper barnen att visualisera stora antal

senare samma dag märkte jag tusen block på mitt guidade läsbord. Bredvid det satt en handfull aluminium Lacroix burkar. Jag hade just varit värd för ett lagmöte i mitt rum, och så naturligtvis fanns det några mousserande vattenburkar kvar. Jag märkte att fyra burkar råkade vara ungefär lika stora som tusenblocket.

jag föreställde mig hur det kan vara att samla tillräckligt med burkar för att göra tillräckligt med tusenstora block för att göra en modell av en miljon. Jag skickade feverishly ett mail till mitt team och frågade om de tyckte att den här galna ideen var värd att driva, och de var alla i.

den dagen föddes miljonmodellen.

vi fick jobba direkt. Veckorna förvandlades till månader, och barn tog in det som slutade vara över 4000 aluminiumburkar hemifrån. Om du bestämmer dig för att göra detta projekt, se till att tvätta ut alla burkar—mycket viktigt om du vill undvika att samla myror tillsammans med burkarna.

fyra burkar åt gången byggde vi tusen efter tusen, som förvandlades till tiotusen efter tiotusen, hundra tusen efter hundra tusen, och innan vi visste det hade tre månader gått och vi var äntligen redo att montera vår modell på en miljon.

vår skola omfattar Singapore-stilen för matematikinstruktion, vilket innebär att man använder matematiska uppgifter för att bygga konceptuell förståelse för matematiska färdigheter. Lyckligtvis för oss erbjöd detta projekt gott om möjligheter att skapa matematiska uppgifter relaterade direkt till projektet. De verkade spira serendipitously, omedelbart engagera studenter på grund av deras investering i projektet. Här är några av de frågor vi kom fram till:

  • om det tar fyra burkar att göra tusen, hur många kommer vi att behöva göra 10 000? 100,000? 1 miljon?
  • hur många tusen är i en miljon?
  • vår miljonmodell har för närvarande _____ burkar. Hur många fler behöver vi?

det är viktigt att komma ihåg att detta inte bara var roligt och spel—det var direkt relaterat till vår enhet på platsvärde, specifikt till standarder kring att identifiera, läsa och skriva siffror till tiotusental. Vårt stretchmål var att få barn att identifiera, läsa och skriva siffror till miljoner platsen. I slutet av projektet kunde nästan alla barn i vår klass uppnå detta stretchmål och visa upp det inneboende akademiska värdet för att engagera barn i projekt relaterade till matematik.

dela lärandet

i början av våren, nästan sex månader efter att projektet hade börjat, var det vår klass tur att vara värd för skolförsamlingen. Det var första gången vår skola höll en mattesamling, och vi var alla så glada att denna milstolpe skulle vara vår chans att dela vår miljonmodell.

vi delade bakgrunden till projektet och vad vi hade lärt oss, och vi läste boken Hur mycket är en miljon? av David M. Schwartz. Församlingen slutade med att hela tredje klass räknade när vi monterade modellen framför skolan.

”nio hundra nittio tusen…”barnen ropade spännande strax innan de tillsatte det sista tiotusen blocket till modellen. ”En miljon!”Församlingen bröt ut i applåder.

senare samma dag närmade sig en första grader mig i korridoren.

”Herr Frankrike?”han sa, hans kastanjögon ler mot mig.

”Hej kompis! Vad händer?”Jag svarade.

”jag hoppas att vi får göra miljonmodellen när jag kommer till tredje klass”, sa han upphetsad. Detta var ett oväntat resultat. Projektet var naturligtvis roligt och det är svårt att bestrida det akademiska värdet. Men vårt projekt engagerade inte bara de tredje klassarna som gjorde det—det väckte spänning om matematik genom hela skolan.

Leave A Comment