• Home
  • mysteriet med John Coltranes ljud

mysteriet med John Coltranes ljud

om det finns en jazzsaxofonist kan vi lätt identifiera bland tusentals bara genom att lyssna på en okänd inspelning, det skulle vara John Coltrane. Men vad får oss att omedelbart säga”det här är han”? Vilka ledtrådar tillåter oss att identifiera denna jazzgigant direkt? Syos undersökte gåtan som är coltranian sound.

ljusstyrka i hjärtat av kontroversen

ljusstyrka är i allmänhet den första parametern som definierar tonen hos en saxofonist. Det motsvarar den ”mängd högfrekvenser” vi hör i ljudet. Detta kriterium är allmänt förstås och delas av musikerna, men om alla håller med om att David Sanborn eller Maceo Parker har mycket ljusa ljud, medan Stan Getz eller Paul Desmond har mycket mörka ljud, vår käre vän John gnistor en evig debatt. ”Naturligtvis är Coltranes ljud mörkt” var linjen för vissa saxofonister, medan andra ifrågasatte *”ljus som Coltrane”. Inte så enkelt…

med Syeedas sångflöjt i mina hörlurar bestämde jag mig för att skura webben för mer information, särskilt i Facebook-diskussionsgrupper, forum… Coltrane, ljus eller mörk? Svårt att hitta ett samförstånd svar på min fråga. Så, jag gjorde en liten undersökning på Facebook med mina saxofonistvänner:

resultaten lutar mot ljusstyrka, men det är långt ifrån ett enhälligt beslut: 34% mörkt, 66% ljust. Så jag funderar lite och tänker tillbaka på ett samtal jag hade häromdagen med David Liebman, som kvalificerade sitt ljud som ”mörkt, alltid mörkt”, och när jag hörde honom spela framför mig strax efter, sa jag till mig själv, ja, det är säkert mörkare…

Gridley-experimentet från 1979

den enda vetenskapliga studien om adjektiv som beskriver tonen hos välkända musiker leddes av den amerikanska psykologen Mark C. Gridley 1979. Hans mål var att undvika om icke-musiker lyssnare (som inte kände musikerna i fråga) skulle använda samma ord för att beskriva tonen hos emblematiska saxofonister. Författaren jämför uppfattningen av ljudet av Lester Young, Coleman Hawkins, Stan Getz, Paul Gonsalves, Sonny Rollins, John Coltrane och Wayne Shorter genom 3 studier. Vi kommer att notera att inspelningen som valts för Coltrane är den berömda Pursuance, tredje spåret av A Love Supreme.

av alla testade saxofonister är det dock med John Coltrane som lyssnare tenderar att hålla med! Testare använder spontant samma ord: intensiv, grov, skarp och skärande. På ett andra test, den här gången med musiker som tar en jazzkurs, är resultaten också desamma: alla är överens om att Coltranes ljud är hårt, grovt och ganska ljust. Det verkar som om det finns en delad reaktion och därför använder lyssnare samma ordförråd. Du kan se att vi befinner oss i det lexiska fältet ljusstyrka och metallisk, men fortfarande med en uppfattning om skärning.

ta också en titt på den här artikeln: varm, ljus, fokuserad, mörk..? Psykoakustik ger lite ljus!

sa du edgy?

skärning, kantig … det här är ord som kommer upp mycket. Medan jag lyssnade på Johns sångkör över McCoy Tyners fat fourth chords i Ol Bisexuell, tänkte jag på tolkningen av allt jag hade sett, läst och hört. Det som återkom mest var denna uppfattning om”kant”. Ljudets ljusstyrka är inte något som alla är överens om, men dess bredd (eller icke-bredd) är mycket mindre kontraversiell. Bakom allt jargong är Coltranes ljud typiskt för ett fokuserat ljud, mycket tunt, mycket direkt, skarpt jämnt. Och jag kan höra det tydligt när han triumferande går in i Resolution, vilket fortfarande är mitt favoritspår av denna jazzgigant (kanske för att det påminner mig om ”Nardis” av Bill Evans?).

svaret på enigma

så, vad gör Coltranes ljud unikt? Tja, att spela upp alla mina favoritalbum fick mig att inse att han framför allt är igenkännlig på grund av hans frasering, hans sätt att plötsligt skapa spänning, med sina komplexa melodier… när allt kommer omkring kan jag känna igen mina favoritpianister (Kenny Barron, Bill Evans, Cedar Walton) omedelbart, och inte riktigt på grund av ljudet på deras piano… men Tranes ljudestetik kombinerar hans musikaliska geni med en slags magi, vilket bidrar till det vi ofta kallar ”trance”, och det är här ton spelar en avgörande roll. Kom igen, Jag kommer inte att avsluta den här artikeln utan att föreslå min definition av hans ljud:

ljudet av John Coltrane:

mycket mörk
mycket ljus

mycket mjuk
mycket kraftfull

mycket fokuserad
mycket spridd

Leave A Comment