• Home
  • Påven Benedictus XVI talar i ny intervju: ’Det finns en påve, han är Francis’

Påven Benedictus XVI talar i ny intervju: ’Det finns en påve, han är Francis’

”motståndarna till Bergoglio, ofta konservativa desperat söker ett ord Benedict som skulle låta som en kritik av Bergoglio, har ofelbart hört att’ det finns en påve, han är Francis.”

den meningen innehåller ett av endast ett litet antal citat från den 92-årige påven Emeritus Benedict XVI som finns i en lång artikel i veckotidningen Corriere della Sera, Italiens bästsäljande dagstidning, publicerad den 28 juni.

det andra viktiga citatet från Benedict gäller kyrkans enhet, där han säger: ”kyrkans enhet är alltid i fara i århundraden. Det har varit genom hela sin historia. Krig, interna konflikter, centrifugaltryck, hot om schism. Men i slutändan har medvetandet om att kyrkan är och måste förbli förenad alltid segrat.”

artikeln, skriven av Massimo Franco, en kolumnist för Corriere Della Sera, rapporterar om ett möte som han och tidningens tecknare, Emilio Gianelli, hade med Benedict XVI i Vatikanens trädgårdar nära klostret bakom Peterskyrkan där den pensionerade påven har bott sedan maj 2013. Ärkebiskop Georg G. U. S. Wein var närvarande under hela mötet.

” det finns en påve, han är Francis.”

” rösten är lite mer än en viskning, men vad han säger, och hans blick, visar en klarhet och snabbhet i tanken,” Mr. Franco säger om den fysiskt svaga men mentalt akuta påven som bedövade världen med tillkännagivandet av sin pension den Feb. 11, 2013.

medan förskotts publicitet föreslog att artikeln innebar ett långt samtal med påven, vad som framträder är något helt annat. Ett av dess huvudsyften verkar vara att försvara Benedict mot ” attacker ”från vissa som har försökt” ackreditera anonymt till andra ” den text som publicerades av den tysk-teologiska påven om sexmissbrukskrisen som publicerades den 11 April.

artikeln avslöjar att i November 2018 skrev emeritus påven ”med stor ansträngning, över tio dagar” med egen hand, tre eller fyra sidor med ”poäng” som låg till grund för den artikeln som publicerades i en tidning för präster i Tyskland (och samtidigt i USA i vissa katolska medier). Sedan,” efter några veckor ” lade han till några fler poäng. Han ”avslutade sin text” i februari förra året.

”rösten är lite mer än en viskning, men vad han säger och hans blick visar en klarhet och snabbhet i tanken”, säger Franco om påven Emeritus Benedict XVI.

när han hade skrivit texten på tyska skrev hans privatsekreterare, syster Birgit Wansing, en medlem av Schoenstatt-rörelsen, upp den på en dator och skrev ut den åt honom. Benedict granskade sedan texten, gjorde några korrigeringar och ändringar, och den skickades sedan för publicering.

artikeln säger att” den giftiga polemiken ”som följde kom till ytan” bräckligheten i en sambo som inte kodifieras av någon Vatikanlag mellan påven och ” ex-påven.”

det noterar svårigheten att” hantera ”några” offentliga kommentarer ”av Benedict när kyrkan är” i spänning ” även om Francis har uppmuntrat honom att göra det. Detta är särskilt fallet, säger Det, ” eftersom alltför många bland dem som är missnöjda med Franciskus pontifikat ser till Benedict som ett slags andlig ledare och moraliskt alternativ; och som en säkerhet i doktrinära termer.”

artikeln säger att ”emeritus påven har alltid avvisat dessa försök. Och han har bekräftat sin lojala och tillgiven relation med Francis, trots de uppenbara skillnader i personlighet, inställning till Läran och liturgi.”Samtidigt säger artikeln:” rädslan har aldrig försvunnit att denna nästan mirakulösa balans mellan Bergoglio och Ratzinger kunde bryta.”

det avslöjar att vissa topp Vatikanens tjänstemän har drivit för en motu proprio – en slags verkställande order utfärdad av påven—”som skulle inkage Ratzinger i rollen som en tyst eremit” men Francis skulle inte ha något att göra med det. ”Det dokumentet godkändes aldrig, och det kommer inte heller att vara under det nuvarande pontifikatet”, säger artikeln.

artikeln rapporterar att medan påven Franciskus beskriver Benedict som ”en klok farfar i hemmet,” Benedict har ”förvandlats till en strand och en lugnande bålverk för dem som inte känner sig hemmastadda i kyrkan Francis.”

Herr. Franco hävdar att aprilartikeln ”bekräftar en teologisk ”gravitas” ”som har kompenserat för den mer empiriska doktrinära inställningen hos några av Francis latinamerikanska medarbetare” och talar om de många ”mest reserverade” besöken av kardinaler och biskopar till Benedict ”för att uttrycka sin kritik och förvirring” angående det nuvarande pontifikatet. I artikeln nämns att Benedict ”tröstade” kardinal Muller som ”avskedades” för två år sedan av påven Francis, när kardinalens femårsperiod inte förnyades.

artikeln är kanske också anmärkningsvärd eftersom den återspeglar mycket av vad ärkebiskop Georg Ganswein, Benedict XVI: s privata sekreterare, har sagt offentligt, inklusive en kontroversiell anmärkning att Francis är ”påven i aktion” och Benedict är ”påven i bön.”Den senare frasen tillskrivs också emeritus påven.

artikeln är också intressant eftersom den avslöjar att Benedict fortfarande idag läser inte bara korrespondens utan också några böcker och tyska och italienska tidningar och att han ber rosenkransen varje eftermiddag i Vatikanens trädgårdar. Han lyssnar på klassisk och religiös musik och ibland efter kvällsmat sitter och spelar piano.

han får fortfarande några besökare, men mycket färre än tidigare på grund av hans fysiska tillstånd. Sist men inte minst älskar han Italien. Han quips, ” det är alltid vackert men lite kaotiskt.”

Leave A Comment