• Home
  • Playa Blanca: En vit Sandoas nära Jaco

Playa Blanca: En vit Sandoas nära Jaco

när du tänker på vackra stränder i Costa Rica, tänker du förmodligen på den skalfyllda Playa Conchal, den orörda Playa Flamingo och kanske till och med Playa Punta Uva med sin karamellfärgade sand och frodiga djungelbakgrund. Ett område som vanligtvis inte kommer att tänka på är Jaco. Men bara en kort bilresa från denna livliga kuststad ligger en underbar vit sandstrand som heter Playa Blanca (ibland kallad Punta Leona) som är en av de vackraste vi har sett i Costa Rica. Nedan finns allt du behöver veta för att planera ditt besök i denna dolda pärla.

Playa Blanca | två veckor i Costa Rica

plats

Playa Blanca ligger strax norr om staden Herradura på Costa Ricas centrala Stillahavskust. Medan bara en 20 minuters bilresa från den populära Playa Jaco, är denna strand inte känd bland turister. Det är omärkt och många tror att du bara kan komma åt det om du bor på Punta Leona Hotel. Så är inte fallet. Liksom alla stränder i Costa Rica är Playa Blanca öppen för allmänheten. Det är dock lite dolt så du måste veta hur du kommer dit.

komma dit

från Jaco eller Playa Herradura, norrut längs Costanera highway. Strax före Punta Leona Hotel tar du vänster på en omärkt grusväg precis innan en liten restaurang som heter Soda Nimar. Kör ca 10 minuter längs denna väg, förbi fält och sedan genom delar av orten. Längs vägen kommer säkerhetsvakter att ta ner ditt registreringsnummer. Om de frågar, berätta bara för dem att du ska till Playa Mantas (stranden bredvid Playa Blanca). Nära slutet av vägen når du en liten parkeringsplats. En vakt kommer att berätta var du ska parkera och kommer att titta på din bil för dagen för 2000 colones (ca $4).

tips: anländer tidigt för att få en parkeringsplats. Även om denna strand inte är känd av turister, är det en favoritplats bland lokalbefolkningen och allmän parkering är mycket begränsad. Ticos från de omgivande städerna och närliggande San Jose slår ofta upp denna strand för helgdagar och helger. Söndag är vanligtvis den mest trafikerade stranddagen, följt av lördag, så besök under veckan om du kan.

den första stranden du kommer till från parkeringsplatsen är den grå sand Playa Mantas. Denna pittoreska vik är också ett trevligt ställe att tillbringa dagen om du inte kan klättra på klipporna för att komma över till Playa Blanca. Playa Mantas är en lugn vik så bra för bad och har massor av höga palmer och tjock buske för skugga.

Playa Mantas | två veckor i Costa Rica
Playa Mantas

för dem som vill uppleva Playa Blanca, måste du gå några minuter söderut till en punkt. Playa Blanca ligger precis på andra sidan punkten och det enda sättet att komma till det, om du inte bor på Punta Leona Hotel, är till fots.

det finns ett par olika sätt att korsa. Vid lägre tidvatten kan du klättra på klipporna längst bort på punkten. Detta är det enklaste sättet eftersom klipporna är ganska platta. Vid högre tidvatten måste du manövrera upp en brantare vall närmare fastlandet. Vid tiden för vårt besök hade folk stöttat upp en logg för att göra uppstigningen lite enklare, men det var fortfarande svårt att komma upp och ner. Öppna den åt andra hållet vid lågvatten om du kan.

 Playa Blanca / två veckor i Costa Rica
tillgång till Playa Blanca vid högvatten (svårare)
Playa Blanca / två veckor i Costa Rica
tillgång till Playa Blanca vid lågvatten. En lätt promenad över klipporna.

belöningen

när du gör till andra sidan kommer du att bli väl belönad. Med fluffig vit sand, klart turkosvatten, höga palmer och till och med scharlakansröda Ara papegojor som flyger över huvudet är Playa Blanca symbolen för tropiskt paradis. För oss är det den vackraste stranden vi har hittat längs denna sträcka av Stillahavskusten.

Playa Blanca | två veckor i Costa Rica

Tips för att besöka Playa Blanca

som stranden är lite arbete för att komma till, planerar att spendera minst ett par timmar om inte hela dagen. Ta med snorkelutrustning om du har det för lite avslappnad snorkling längs revet och klipporna precis offshore. Också vara säker på att bära vad mat och dryck du behöver för dagen eftersom det inte finns några Restauranger eller bekvämligheter för allmänheten.

Leave A Comment