• Home
 • recension: Beyond Meat Burger av TGI Fridays

recension: Beyond Meat Burger av TGI Fridays

både omöjliga livsmedel och bortom kött har utvecklat alternativ till kött — som nötkött — med hjälp av växter och andra ingredienser för att efterlikna konsistens, smak och övergripande upplevelse till riktigt kött så nära som möjligt…

recension: Beyond Meat Burger av TGI Fridays

Beyond Meat Burger Tgi Fridays

fotografi av 2019 av Brian Cohen.

…men kan ersätta kött med alternativa livsmedel vars ingredienser härrör från växter hjälper inte bara mätta den stora hunger efter nötkött som amerikanerna har haft i århundraden — till den punkt där det har ingrodd i kulturen i USA — men också reparera och vända vad som har kallats den stora näring kollaps?

Tänk på var är nötköttet? reklamkampanj från Wendys tillbaka 1984 och den upprepade irriterande sången från 1981 känd som T Bone av Neil Young, som är nio minuter och 14 sekunder om hur vår kanadensiska huvudperson har potatismos men ingen av den tillfredsställande köttiga godheten fäst vid benet.

livsmedelsleverantörer — som restauranger och stormarknader-har försökt erbjuda alternativ till nötkött främst på grund av prisökningen, som har drivits av samtidigt rekordökad efterfrågan med minskad produktion. Som ett exempel har höjningar av nötköttspriserna nämnts som en del av orsaken till nedgången av Kosher delikatesser genom åren.

dessutom är produktionen av nötkött alltmer skadlig för miljön totalt sett. ”Nittionde-percentil GHG utsläpp av nötkött är 105kg CO2eq per 100g protein, och markanvändning (område multiplicerat med år ockuperade) är 370 m2 2bgbg”, enligt denna studie från 2018 av Joseph Poore och Thomas Nemecek som accepterats av American Association for the Advancement of Science. ”Dessa värden är 12 och 50 gånger större än 10: e percentilen mjölkbiffpåverkan (som vi rapporterar separat med tanke på att dess produktion är knuten till efterfrågan på mjölk). Tionde percentil växthusgasutsläpp och markanvändning av mjölkbiff är då 36 och 6 gånger större än ärter. Stor variation inom och mellan proteinrika produkter manifesteras också i försurning, övergödning och vattenanvändning.”

för att kompensera de negativa aspekterna av nötköttsproduktion och konsumtion har alternativ tillhandahållits för traditionellt nötkött — och till hängivna köttätare har de flesta misslyckats. Alternativ till nötkött med ingredienser baserade på växter konsumeras mestadels av dem som följer en vegetarisk eller vegansk diet; men de flesta nötköttätare är fortfarande skeptiska…

…vilket är en av anledningarna till att jag inte bara testade smaken och konsistensen av den omöjliga Whopper-smörgåsen från Burger King; men också den för Beyond Meat hamburger som erbjuds av TGI Fridays.

Beyond Meat Burger Taste Test

jag har hittat hamburgarna som erbjuds av TGI fredagar att träffas eller missa. Ibland är de mycket bra. Andra gånger kan de bidra till en obehaglig upplevelse. Som med Whopper sandwich från Burger King, stötte jag ibland på en överdriven mängd gristle som hindrade någon njutning som jag kanske hade haft av att äta en annars obetydlig hamburgare. Jag gillar inte att slåss med min mat; och att behöva plocka gristle ur min mun varje par minuter är inte exakt aptitretande.

 Beyond Meat Burger TGI fredagar

fotografi av 2019 av Brian Cohen.

min nyfikenhet väcktes nyligen när jag var på en plats för TGI fredagar för middag. Jag bestämde mig för att köpa Beyond Meat Cheeseburger och beställde den utan ost, eftersom tekniskt sett finns en Beyond Meat Burger inte på menyn på TGI fredagar. Jag bad också om extra pickles.

 Beyond Meat Burger TGI fredagar

fotografi av 2019 av Brian Cohen.

vid första anblicken efter att ha tagit bort den övre briochebullen liknar Beyond Meat burger en vanlig hamburgare-komplett med förkolnade grillmärken…

Beyond Meat Burger TGI fredagar

fotografi av 2019 av Brian Cohen.

…men det var där jämförelsen med en riktig nötkötthamburger slutade för mig. Jag rev sedan en bit av patty som inte hade några kryddor på den och åt det vanligt. Även om jag tyckte om pattyens ”skorpa”, verkade texturen — och till en punkt smaken — ”lös”, som hamburgaren kokades till en mycket sällsynt temperatur i bästa fall; och inte övertygande liknar den för en riktig nötkötthamburgerpatty. Skillnaden mellan en Beyond Meat patty och en riktig nötkötthamburger patty var uppenbart för mig, enligt min mening. Jag föredrar att mina hamburgare är bra gjort, vilket är hur jag beställde den här — men på något sätt trodde jag inte att det bara hade kokat mer skulle ha gjort mycket för att rädda det.

Beyond Meat Burger TGI fredagar

fotografi av 2019 av Brian Cohen.

intressant var de andra ingredienserna ganska bra: tomaten var närmare toppmognad än en Whopper-smörgås från Burger King; och sallat var förvånansvärt friskt, grönt och krispigt. Pickles och lök var tillfredsställande krispiga. Även brioche bulle själv var av god kvalitet.

sammantaget var jag inte övertygad om att det smakade helt som riktigt nötkött. Ändå skulle jag inte njuta av att äta på plain Beyond Meat hamburger patties när som helst snart.

men-när du biter i smörgåsen med alla kryddor och bullen — liknade Beyond Meat Burger i bästa fall bara något som den ursprungliga nötköttversionen som erbjuds av TGI Fridays.

det jag gillade mest med Beyond Meat Burger är att jag inte stötte på någon gristle — men strukturen på patty själv var tyvärr inte trevlig nog för att inte ge någon gristle nog av en fördel.

alternativ till nötkött hamburgare?

när jag hjälpte till med saneringsinsatserna efter orkanen Katrina förstörde Mississippi Gulf Coast tillbaka i 2005, åt vi antingen MRES — färdiga måltider som militärmedlemmarna äter när de är på uppdrag-på natten, eller vi lagade på en utomhusgrill upplyst antingen av en eld eller ett elektriskt ljus som drivs av ett batteri. En natt hade vi hamburgare – men det fanns inget nötkött att hitta; så vi hade ett val av malda kalkonhamburgare eller vegetariska hamburgare. Jag hade en av varje. De kunde inte jämföra med nötkötthamburgare; men på egen hand var de inte dåliga.

jag skulle inte ha några problem att äta en hamburgare bestående av grönsaker och växter — så länge den var klädd med massor av kryddor och åtföljdes av en bulle av mycket god kvalitet; och så länge jag inte jämför det med en riktig nötkötthamburger. En vegetarisk hamburgare är en helt annan typ av mat för mig än en nötkötthamburger; och att jämföra dem skulle vara som att jämföra en fisksmörgås med en kycklingsmörgås med samma kryddor. På samma sätt — jag är ursprungligen från Brooklyn som en ”pizza snob” — kan jag äta vissa typer av pizza så länge jag inte jämför dem med de man kan njuta av i New York.

näringsinformation och jämförelse

om du tänker att Beyond Meat Cheeseburger på TGI Fridays är ett hälsosammare alternativ till sin ursprungliga Ostburger, tänk igen. Följande information extraherades direkt från detta officiella dokument från TGI Fridays.

jämförelse av BEYOND MEAT CHEESE BURGER till traditionell CHEESEBURGER på TGI Fridays
namn kalorier fett mättat fett transfett kolesterol natrium kolhydrater Fiber socker protein
BEYOND MEAT CHEESEBURGER
890 57 gram 24 gram 0 gram 50 milligram 3350 milligram 55 gram 7 gram 14 gram 45 gram
CHEESE BURGER
820 53 gram 24 gram 2 gram 155 milligram 2760 milligram 46 gram 3 gram 14 gram 40 gram

för att vara rättvis innehåller jämförelsen som visas ovan alla ingredienser i en Ostburger; men skillnaderna mellan de två cheeseburgersna återspeglar pattiesna själva — och Beyond Meat Cheeseburger innehåller ett kryddor som kallas fredagssås, vilket kommer att påverka jämförelsen. Jag kunde inte få data som inte inkluderade fredagssås på Beyond Meat Cheeseburger.

jämfört med den ursprungliga Ostburgaren har Beyond Meat Cheeseburger:

 • 70 fler kalorier
 • fyra mer gram fett
 • samma mängd gram mättat fett
 • inget transfett alls jämfört med 2 gram transfett för den ursprungliga Ostburgaren
 • 105 färre milligram kolesterol
 • 590 mer milligram natrium
 • nio mer gram kolhydrater
 • fyra mer gram fiber
 • samma mängd gram socker
 • fem mer gram protein

vegetarisk kost fördelar och nackdelar

”flera studier har länkat vegetarisk kost fördelar och nackdelar

…men ”det finns fortfarande inte tillräckligt med data för att säga exakt hur en vegetarisk kost påverkar långsiktig hälsa”, enligt denna artikel publicerad från Harvard Medical School. ”Det är svårt att reta ut vegetarianismens inflytande från andra metoder som vegetarianer är mer benägna att följa, till exempel att inte röka, inte dricka för mycket och få tillräcklig träning.”

oavsett, båda artiklarna citerar att det finns vissa bevis för att vegetarianer har en lägre risk för hjärthändelser — som hjärtinfarkt-och död från hjärtorsaker; att äta mycket frukt och grönsaker kan minska risken för att utveckla vissa cancerformer trots att bevisen för att vegetarianer har en lägre förekomst av cancer än icke-vegetarianer gör är minimal; och att en övervägande växtbaserad diet kan minska risken för typ 2-diabetes.

denna sammanfattning från United States National Library of Medicine av National Institutes of Health föreslår att hypogonadism — vilket är ett tillstånd där kroppen inte producerar tillräckligt med testosteron — och erektil dysfunktion är förknippad med sojaproduktkonsumtion.

sammanfattning

 Beyond Meat Burger TGI fredagar

fotografi av 2019 av Brian Cohen.

intressant är Beyond Meat Cheeseburger argumenterbar ännu mindre hälsosam än en omöjlig Whopper sandwich från Burger King när man bedömer näringsinformationen för båda produkterna.

Beyond Meat Cheeseburger på TGI fredagar kostar $13.49 plus skatt jämfört med kostnaden för den ursprungliga Ostburgaren, vilket är $9.99 plus skatt. Vid första anblicken, skillnaden på $ 3.50 är inte en orimlig premie för Beyond Meat Cheeseburger…

… men Beyond Meat Cheeseburger är tveksamt ett rimligt alternativ till den ursprungliga Ostburgaren när den äts tillsammans med alla medföljande kryddor och ingredienser om du helt enkelt inte vill konsumera kött av någon anledning.

jag personligen inte ser mig själv beställa det när som helst snart inom överskådlig framtid …

Leave A Comment