• Home
  • Så vem var exakt Gutenberg då?

Så vem var exakt Gutenberg då?

f: snälla Påminn mig, vem var Gutenberg?
Johannes Gutenberg (Fullständigt namn Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg).

F: var han en skrivare?
Nej.

F: var han en ordsmed?
nej, igen.

f: vem var han då?
Gutenberg var en affärsman som gjorde ganska bra av att göra speglar, som såg utskrift som ett sätt att berika sig ännu mer. Lite som William Caxton.

f: vem är den här Caxton?
William Caxton skulle flytta från diplomati och tyghandel i Brygge för att inrätta sin Westminster press 30 år senare.

f: men var inte en del av tekniken redan tillgänglig i Kina och Egypten innan Gutenberg och Caxton kom på scenen?
Tja, ja. Men Gutenberg är den första europeiska som utvecklar en massproduktionsmetod för gjutning av rörlig metalltyp som kan kompositeras till utskrivbara sidor och återanvändas efteråt.

f: stal inte Gutenberg tanken?
Hmm. Det är hårt. Hans tryckpress var en enkel anpassning av apparaten romarna hade använt för att förvandla druvor till vin och oliver till olja. Det högkvalificerade hantverket att göra stålstansarna med vilka bilder kan skäras för intryck på mynt dateras också tillbaka till antiken. Gutenbergs geni låg i att se hur dessa och andra enheter kunde kombineras till en uppfinning som skulle revolutionera världen.

F: jag ser i så fall vad är skruvpressen?
Tja, den rörliga metalltypen åtföljdes av skapandet av ett oljebaserat bläck för papper eller vellum och anpassningen av skruvpressen till en effektiv tryckmaskin.

F: När hände detta?
de säger att Gutenbergs första press inrättades i hans hemstad Mainz 1440.


Gutenberg Museum i Mainz öppnade 1962

f: Varför säger du, ’ de ’ säger?
detta har utmanats av en tysk forskare de senaste åren, Strasbourg nomineras istället.

F: Vad säger Du, man! Så Gutenberg var inte uppfinnaren?
uppför dig! Sluta bete dig som Arnab!

F: Vilken trycksäkerhet skrev Gutenberg ut?
det var 1448 i Mainz. Det var där han producerade sin första bok, en latinsk primer.

F: Vad kallades det?
Gutenbergbibeln, med dubbla kolumnerade sidor 42 linjer djupa.

Q: beskriv det.
Gutenbergbibeln skapades ur perfekt proportion, en typografisk version av den gyllene sektionen som grekerna först slog på för Parthenon. Det fanns 300 sådana slag, med varje stålgraverad bokstav och varje typ gjuten från den, och varje linje består av dessa bokstäver, gjorda och inställda till en noggrannhet mätt i hundradels millimeter.

f: slog inte koreanerna och holländarna Herr G i tryckloppet?
även om det finns argument om koreanska och nederländska föregångare, var Gutenbergs fullständiga ’arbetsflöde’ den verkliga början på den globala tryckindustrin.

F: så tack vare Gutenberg, tryckspridning?
Japp! Tryckning sprider sig snabbt i hela Europa och blev en informationsspridningsfaktor i både den religiösa reformationen och den kulturella europeiska renässansen. Tidiga skrivare som Christopher Plantin, Aldus Manutius och Claude Garamond, arbetade för att förbättra formateringen av böcker och läsbarheten av typen.

F: i vilket fall, vad hände med Gutenbergs Gotiska svarta brev kalligrafi kopior?
Gutenberg-stil handdragen Trä ’Common Press’ skulle förbli oförändrad fram till antagandet av gjutjärn och mekanisering på 1800-talet.

Q: Och Mainz var centrum för tryck universum?
inte riktigt. Inom ett dussin år efter Gutenbergs död hade inte mindre än 122 städer över hela Europa tryckpressar. Och så skiftade balansen mellan kreativ kraft från Tyskland till Italien, där dominansen av gotisk typ avslutades och Venedig blev kontinentens tryckhuvudstad.

f: här borde vi inte prata om de kinesiska genierna som skrev om riskorn?
vi borde men metoden för gjutning av bokstäver är lika kool.

Q: Hur så? Det är i grunden en legering som smälts. Eller hur?
Hmm. Gutenbergs verkstad uppfann en genial matris som kunde hålla ett brevämne gjord av härdad metall, och snabbkylande bly kunde hällas inuti för att göra en enda bokstavsform.

F: och Gutenberg gjorde detta solo?
det fanns Johann Fust: en handelsman utbildad i guldsmed, liksom hans bror, som i Mainz också var guldsmed och burgermeister (och chef för metallsmidegillen).

f: han var Gutenbergs sidekick?
Nej. Gutenberg behövde kapital för att investera i utvecklingen av sin nya uppfinning, och Johann Fust var villig, även låna pengar för att låna ut till företaget.

F: så det borde kallas Fust och Gutenberg bibeln?
Även Peter Schoeffer. Det var Fust, Gutenberg och Schoeffers tuffa samarbete som kulminerar i Gutenbergbibeln.


Gutenberg bibeln Gamla testamentet

f: det blir för förvirrande. Vem är den här Peter fellow, nu?Han var en skribent och en copyist av texter. Han ger upp sitt kreativa jobb för att bli lärling i Gutenberg som var en mycket tuff uppdragsgivare.

f: varför så?
eftersom Peter Schoeffer adopterade far är … (håll andan) … ingen annan än handelsinvesteraren Johann Fust, som behövde backup på nära håll för att hantera mercurial Gutenberg.

Q: Aj. Det här låter som en Balaji TV-seriell tvålopera.
ja, allegiances, bland de tre nyckelaktörerna skiftade; ett hölje av sekretess vägde tungt på alla.

f: fulltooo drama?
utanför kyrkan tittade. Inuti Mainz-verkstaden fanns det… finansiella bakslag, räder, förstörelse, svek, och oändliga återställning av vellum sidor — till stor kostnad.

F: och hur vet du allt detta?
vi vet detta eftersom Fust stämde Gutenberg, och uppgifterna om den rättegången finns. Vi vet att Fust och Schoeffer öppnade ett berömt tryckeri efteråt, och att Schoeffer fortsatte att bli en av de mest kända tryckerierna i incunabula.

Fråga: Humara Peter?
Japp. Det finns mer.

Q: Det finns mer?
vi vet att Peter Schoeffer gifte sig med Fusts dotter.

Q: Men Fust var hans far?
ja, kahaani Mein twist!

f: varför tillät Fust sin dotter att gifta sig med sin fosterson?
ofta används detta som anledningen till att förklara varför Peter ”förrådde” Gutenberg.

f: Peter förrådde Gutenberg?
Ja. Ja. Människor var väl rekommenderade att beundra Peters talang och titta på ryggen.

F: Vad var Peters talang?
många talanger. Men han introducerade typografi och handgjord hantverk i verkstaden.

f: återigen frågar jag, humara Peter?
Japp!

f: svårt att föreställa sig!
försök förstå att det inte fanns några bokstäver som vi skulle kalla” gemener ” (en term som härleddes senare, från tryckindustrin som dessa män hjälpte till att skapa). De små brevformerna vi accepterar idag som allestädes närvarande för västerländsk läskunnighet som löv eller gräs är till naturen härleddes från uncial former skriftlärda utvecklade. Versaler romerska bokstäver togs från de stora inskrivna bokstäverna från antika Rom. Att gifta sig med dem var en senare uppfinning.

f: Beskriv en scen från Gutenbergs verkstad för mig.
i den här scenen drar Gutenberg och Schoeffer en bevisuppsättning med någon nydesignad typ:

”Fiat imprimere!”mästaren grät, och de drog tillbaka sängen. Peter öppnade träramen. Försiktigt skalade han av arket, när de andra gick tillbaka till ett respektfullt avstånd.

en kraft växte ut ur dessa ord, en styrka som inte ens Peter hade föreställt sig. Bläcket var lika svart som himlens valv, bokstäverna skarpa och gripande. De vävde in i en trellis precis som Plinius sa att alla linjer måste göra, för att hålla betydelsen av texten som ledningar bland vinstockarna. Ordet är som en frukt, tänkte han; vingården i texten är tjockt tvinnad. Han började, transfixed. I sin åtstramning och täthet gjorde bokstäverna en sida med extraordinär skönhet. Hans brev — hans! – de linjer han ritat och ristat, nu låg stolt, svart, göra ord upp på sidan. Han kände att hans insidor snabbare med spänningen i det-och sedan ett slags fall.

Gutenberg var ganska hoppande precis bakom honom. Peter kände sin energi och iver, och från ögonhörnet såg han honom nå. Peter höll sidan ut till honom, hans fingrar betar den djupa biten av orden hade tagit i den.

” Av Gud!”Mästarens ansikte var öppet, mjukat, varje spår av skärpa borta. ”En skrivare, mitt öga! Ett blodigt snidningsgeni, mer som! Härifrån skulpterar du mina typer.”

POSTSCRIPT

så vad är Gutenberg Galaxy?

Gutenberg Galaxy är en samling fallstudier inom tryckt reklam. Ashish Bhasin, ordförande och VD, Dentsu Aegis Network, Sydasien lanserade det för exakt ett år sedan i Mumbai under februari 2018.

Vem är Ashish Bhasin? Är han släkt med Gutenberg?

Nej. Bhasin är ordförande för Media Research Users Council som tar fram IRS, som är den största läsarundersökningen i världen. Under lanseringen Ashish Bhasin ”uppmanade utskriftsmediaägare att spela till sin styrka och inte svagheten. Han sa att tryck var det mest trovärdiga mediet och skulle komma ut starkare när dammet sätter sig.

allt som är bra, men lägger siffrorna upp?

kasta några siffror för att stärka fallet, mellan nu och 2025 skulle 300 miljoner potentiella läsare komma in i veckan. Och vår beräkning indikerar att de kommande sju åren kommer att se en tryckt valkrets i Indiens nivå två, tre och fyra städer. Allt tack vare tre herrar. Gutenberg, Fust och Schoeffer.

Leave A Comment