• Home
  • Sover Min Själ Efter Döden?

Sover Min Själ Efter Döden?

Ljudavskrift

Gabriel, en lyssnare från Filippinerna, ställer en mycket vanlig fråga: ”Pastor John, när vi dör, fortsätter vårt medvetande någonstans? Eller sover vi bara i väntan på andra ankomst och domen? Och varför används sömn så ofta för att beskriva döden, även av Jesus själv? Och var i Bibeln kan jag vara mer säker på vad som händer med mig eller med någon jag älskar när de dör? Ska jag föreställa mig att de sover, väntar på Kristi återkomst. Eller redan i himlen eller till och med i helvetet?”

verkliga kroppar i de nya himlarna

jag hör två frågor: 1) Varför används ordet ”sömn” eller bilden av sömn för att beskriva döden även av Jesus? Och 2) Vad är upplevelsen av människor mellan död och kroppslig uppståndelse? Så kanske vi bör börja med att inte ta för givet den bibliska läran att Guds syfte inte bara är att ha en dag massor av andar i himlen, men kroppar på den nya jorden.

kroppens uppståndelse var en skandal för många greker som älskade tanken på själens odödlighet men ogillade tanken på denna kropps uppståndelse. Kristendomen är inte grekisk i detta avseende. Kroppen kommer att uppstå från de döda, och Jesu kroppsliga uppståndelse i en form som kunde erkännas och som kunde beröras och som kunde äta fisk var prototypen för vår uppståndelsekropp.

Paulus kallar döden ”vinst” inte för att han kommer att vara medvetslös, utan för att han kommer att vara i Kristi närvaro.

Paulus säger i 1 Kor 15: 20, ” Kristus har uppstått från de döda, de första frukterna av dem som har somnat.”Och när folk hånar i det här kapitlet och säger,” Vilken typ av kropp kommer de med?”han svarar i verserna 42-44,” så är det med de dödas uppståndelse. Det som sås är förgängligt; det som höjs är oförgängligt. Den är såddad i vanära; den är uppvuxen i ära. Den är såddad i svaghet; den är uppvuxen i kraft. Den sås en naturlig kropp; den är uppvuxen en andlig kropp. Om det finns en naturlig kropp finns det också en andlig kropp.”Så kroppens uppståndelse är absolut nödvändig för den kristna läran.

bara sova

nu är frågan: Hur är tiden mellan döden och kroppens uppståndelse? Varför kallas det ibland ”sömn”? Och vi pratade tidigare, Tony, när vi började detta, att det här är riktigt friskt för mig, för klockan 8:00 i morse gick en mycket god vän till mig in i detta tillstånd. Så var är hon? Vad händer med henne? Just nu, det är 3 timmar och 16 minuter — bild det — hon är 3 timmar och 16 minuter i vad vi talar om just nu. Det är häftigt. Det är fantastiskt att tänka på.

här är vad Bibeln säger om sömn. Det är därför han ställer frågan. Detta är 1 Tessalonikerbrevet 4:14: ”Eftersom vi tror att Jesus dog och uppstod igen, ändå, genom Jesus, kommer Gud att ta med sig de som har somnat.”Okej? Det är en hänvisning till kristna som har dött. Varför säger han det så? Eller 1 Kor 15: 17-18, ”om Kristus inte har uppstått, är din tro meningslös och du är fortfarande i dina synder. Då har också de som har somnat i Kristus omkommit.”Så det finns en annan hänvisning till att somna som en bild av att dö.

och sedan finns det Jesus där han uppfostrade den lilla flickan. Vi namngav vår dotter efter denna upplevelse där han säger: ”Talitha, cumi ”(Mark 5: 41). Han uppväckte den här lilla flickan från de döda. Och vi vet att hon är död, för i Markus 5:35 säger De: ”din dotter har dött. Och när Jesus kommer för att ta itu med detta, säger han, ” Varför gör du en uppståndelse och gråt? Barnet är inte dött utan sover ”(Mark 5: 39). Hon var död och han kallar det att sova. Varför?

mitt svar är att det här är hur kroppen ser ut och agerar. Det är helt enkelt en beskrivning av döden genom en mjukare bild av hur det faktiskt ser ut. Om du någonsin har tittat på en person som just har dött, frågar du, har de dött eller sover de bara? Eftersom de ser ut som om de bara är där, som de alltid har tittat. Och de sover bara. Så jag tror att det är en bild, det är en bildbeskrivning på ett mjukare sätt av den faktiska verkligheten att de har dött.

stor vinst

nu varför säger jag det? Varför hoppar jag till den tanken på mening istället för att bara säga, ”Tja, nej, nej, de är inte medvetna på andra sidan döden. De genomgår verkligen något som själs sömn. Kommer de inte att ha något medvetande förrän uppståndelsen?”Varför säger jag inte det?

” Kristi rättfärdighet har tagit bort vår fördömelse och säkrat för oss den söta upplevelsen av hans närvaro.”

anledningen till att jag inte gör det är för att Jesus och Paulus undervisar annars. Så till exempel är de två viktigaste passagerna i Paulus Filipperbrevet 1:21-23, ”för mig att leva är Kristus, och att dö är vinst. Om jag ska leva i köttet betyder det fruktbart arbete för mig. Men vad jag ska välja Kan jag inte säga. Jag är hårt pressad mellan de två. Min önskan är att avvika och vara med Kristus, för det är mycket bättre. Så när Paulus överväger sin egen döende, kallar han det ”vinst”, inte för att han kommer att gå medvetslös och ha noll erfarenhet i ytterligare tusen år, men för att han går in i Kristi närvaro med Kristus på djupare, mer intimt sätt — och det är, säger han, mycket bättre än någonting han har känt här.

sedan säger han samma sak i 2 Kor 5: 6-9, ” vi har alltid gott mod. Vi vet att medan vi är hemma i kroppen är vi borta från Herren, för vi vandrar genom tro, inte genom syn. Ja, Vi har gott mod, och vi skulle hellre vara borta från kroppen och hemma hos Herren. Så oavsett om vi är hemma eller borta, vi gör det vårt mål att behaga honom.”Så att dö i kroppen betyder att du kommer att vara hemma hos Herren.

Dubbel uppmuntran

här talar Jesus. Han berättar den här historien om den rike mannen och Lasarus, och han säger inte att det är en liknelse. Nu vet jag inte säkert, uppriktigt sagt, om det var en liknelse eller inte, men det säger inte att det var en liknelse. Han beskriver bara det som om det verkligen hände. Och om det hände eller om det är en liknelse, verkar det vara att påpeka att efter döden finns det inte glömska eller sömn, medvetslöshet. Det finns liv i plåga eller i salighet.

” vi är säkra i Kristi närvaro när vi dör, och vi kommer att vara ytterst lyckliga i hans närvaro i en ny kropp i de nya himlarna och den nya jorden.”

Det går så här: ”Det var en rik man som var klädd i lila och fint linne och som festade överdådigt varje dag. Och vid hans port låg en fattig man vid namn Lasarus, täckt av sår, som ville matas med det som föll från den rika människans bord. Dessutom kom även hundarna och slickade sina sår. Den stackars mannen dog och fördes av änglarna till Abrahams sida. Den rike mannen dog också och begravdes, och i Hades, i plåga, lyfte han upp ögonen och såg Abraham långt borta och Lasarus vid Hans sida” (Luk 16:19-23). Så bilden Jesus målar-liknelsen eller något som verkligen hände — är ett av ett medvetet liv i plåga eller i lycka bortom döden.

så min slutsats är att kristna har en dubbel uppmuntran för dem som dör eller har dött. För den troende som litar på Jesus Kristus har Kristi blod och rättfärdighet tagit bort fördömandet för varje troende och säkrat för oss både kroppens slutliga uppståndelse i en ny himmel och en ny jord, och nu, efter döden, en intim, söt upplevelse av att vara i Kristi närvaro mellan död och uppståndelse.

det är ett välsignat hopp på båda sätten. Vi är säkra. Vi är säkra i honom nu, vi kommer att vara säkra i hans närvaro vid dödsögonblicket, och vi kommer att vara ytterst lyckliga i en ny och frisk kropp för alltid och alltid i de nya himlarna och den nya jorden.

Leave A Comment