• Home
  • Sydafrika land profil

Sydafrika land profil

Sydafrika har en av kontinentens största och mest utvecklade ekonomier.

fram till 1994 styrdes den av en vit minoritetsregering, som verkställde en åtskillnad mellan raser med sin politik som kallades apartheid.

apartheidregeringen förhandlade så småningom sig ur makten efter årtionden av internationell isolering, väpnad opposition och massprotester.

det demokratiskt valda ledarskapet uppmuntrade försoning och började åtgärda sociala obalanser, men ekonomin har kämpat.

  • läs profiler av BBC Monitoring

ledare

President: Cyril Ramaphosa

bild copyright Getty Images

Cyril Ramaphosa valdes till president av parlamentet i februari 2018 efter att hans föregångare, Jacob Zuma, avgick på grund av korruptionsanklagelser.

en framgångsrik men ibland kontroversiell affärsman, Ramaphosa valdes som ledare för den styrande afrikanska nationella kongressen (ANC) några månader tidigare.

han ärvde en kämpande ekonomi, ett splittrat parti och problemet med förankrad korruption.

till skillnad från många ledande partifigurer i sin generation drevs Ramaphosa inte i exil för att motsätta sig apartheid.

han bekämpade orättvisorna i vitt minoritetsstyre från Sydafrika, mest framträdande genom att försvara de svarta gruvarbetarnas rättigheter som ledare för National Union of Mineworkers (NUM).

han var starkt involverad i samtalen för att avsluta apartheid och spelade en viktig roll i utarbetandet av Sydafrikas konstitution efter apartheid.

efter att ha missat att bli dåvarande president Nelson Mandelas ställföreträdare drog Ramaphosa sig ur det aktiva politiska livet och bytte fokus till affärer.

han återvände som vice president 2014, innan han äntligen tog Toppjobbet från den skandalplågade Zuma. Han klarade sitt första test när ANC vann parlamentsvalet i maj 2019, även om dess andel på 58% av rösterna var den lägsta segermarginalen sedan slutet av apartheid.

Läs hela profilen

MEDIA

bild copyright Getty Images

Sydafrika är kontinentens största mediaspelare, och dess programföretag och press återspeglar mångfalden av dess folk.

etablerad statlig och kommersiell TV-sändning nationellt, och hundratusentals tittare prenumererar på satellit och kabel. Sydafrika-baserade MultiChoice marknadsför satellit betal-TV i dussintals afrikanska länder.

  • Läs hela medieprofilen

tidslinje

några viktiga händelser i Sydafrikas historia:

bild copyright Getty Images
bildtext Sydafrikas vita minoritetsregering motstod populära protester mot sitt styre i många år

1910 – bildandet av Sydafrikas Union av tidigare brittiska kolonier i Kap och Natal, och boerrepublikerna Transvaaloch Orange Free State.

1912 – Native National Congress grundades, senare bytt namn till African National Congress (ANC).

1948-apartheidpolitik (åtskillnad) antas när National Party (NP) tar makten.

1960-sjuttio svarta demonstranter dödade i Sharpeville. ANC förbjudet.

1976 – mer än 600 dödade i sammandrabbningar mellan svarta demonstranter och säkerhetsstyrkor under uppror som börjar i Soweto. Utmaningen mot vitt styre eskalerar genom åren.

1991-1994 – förhandlat slut på apartheid leder till första icke-rasval och bildandet av en regering av nationell enhet under Nelson Mandela.

2009 maj-parlamentet väljer Jacob Zuma som president. Han avgår 2018 på grund av korruptionsavgifter.

  • Läs hela tidslinjen

Leave A Comment