• Home
  • tinkturer & glyceriner

tinkturer & glyceriner

tinkturer & glyceriner

tinkturer, som är koncentrerade flytande extrakt, är ett av de bästa sätten att extrahera och bevara växtmedicin. Alkohol kan extrahera det största utbudet av växtbeståndsdelar medan glycerintinkturer tenderar att inte vara lika starka men är fortfarande ett utmärkt alternativ, särskilt för personer som inte kan eller väljer att inte konsumera alkohol eller för barn och äldre. Den söta smaken av glycerin kan också vara fördelaktig när det gäller mottagarens efterlevnad. Alkohol och glycerin kommer båda att vara i många år.

det finns två allmänna sätt att göra en tinktur, folkmetoden eller den mer krävande vetenskapliga metoden. Vi kommer att beskriva folkmetoden här. Den vetenskapliga metoden tar hänsyn till växtmaterialets vikt samt växternas vattenvikt vid beräkning av mängden flytande menstruum (alkohol & vatten) som ska tillsättas. För att lära dig mer om den här metoden, kolla in Richo Cechs bok Making Plant Medicine.

du kan använda färska eller torra örter för att göra en alkoholtinktur, men en av fördelarna med att använda färska örter är att alkoholen bevarar den färska medicinen, varav några kan gå förlorade i torra örter. När du använder färska örter fyller du en burk hela vägen med växtmaterial (bäst att skära i mindre bitar) och täcka med alkohol. Du vill använda antingen 80 eller 100 bevis alkohol. Hälften av beviset är lika med procent av alkohol, så 80 bevis består av 40% alkohol (och 60% vatten). Täck tinkturen och låt sitta i minst 4-6 veckor eller en måncykel. Förvara på en sval och torr plats och gärna ge din tinktur en skaka varje dag eller några dagar för att både hålla växtämnet grundligt blandat med alkoholen och för att införa lite av din egen energi i medicinen. Se till att märka burken med namn och datum.

torra örter är mer koncentrerade, därför kan du använda hälften av mängden färska örter. Annars gör tinkturen på samma sätt som med färska örttinkturer. Detsamma gäller för rötter färska & torr. Det är alltid bäst att skära upp rötterna eller örterna för att öka ytan så att mer medicin extraheras från växtmaterialet. Glyceriner görs på samma sätt förutom att det är bäst att späda glycerinet med vatten, antingen 50:50 eller 75:25 (glycerin till vatten). Glycerin är en vegetabilisk fettutvinning men är väldigt söt och tjock. Om det inte späds ut kan det vara överväldigande sött.

när tinkturen eller glycerinet är klart att spänna, använd en sil, ostklaff, muslin eller tinkturpress för att spänna ut växtmaterialet och häll vätskan i en ren burk. Gör ditt bästa för att pressa ut så mycket ur växtmaterialet innan du komposterar. Och återigen se till att märka din medicin så att du inte behöver spela gissningslek senare!

droppflaskor är utmärkta för tinkturer eftersom de ger dig en känsla av dosering och är lätta att använda.

Leave A Comment