• Home
 • Topp 10 Media Server-programvara för musikströmning på Raspberry Pi

Topp 10 Media Server-programvara för musikströmning på Raspberry Pi

en av de mest icke-tekniska användningarna för Raspberry Pi är dess användning som mediaserver för att spela musik, videor och live streaming av alla slags multimedia.

mediaservrar samlar vanligtvis mediefiler från alla användares favoritkällor inklusive lokala enheter, internetbaserade musikplattformar som spotify och videoströmningsplattformar som YouTube, vilket ger användaren en enda punktåtkomst till alla sina favoritlåtar, filmer och program.

på grund av Raspberry Pi: s billiga natur, och dess robusta trådlösa funktioner, har den vuxit till att bli en av valplattformarna för uppgiften. Denna tillväxt har sett utvecklingen av nystartade företag med flera Raspberry Pi-baserade mediaserverlösningar bland dussintals DIY-versioner på internet och med lanseringen av Raspberry Pi 4 med I2S, dubbel HDMI-port, högre ram, bearbetningshastighet och bättre anslutningsalternativ, Pi: s förmåga att fungera som den perfekta mediaservern blev precis inställd.

det finns flera programvaror och applikationer som används för att omvandla PI till en mediaserver, de kommer antingen som ett förbyggt operativsystem för Pi eller som en applikation som kan installeras på Standard Raspbian-utgåvan eller andra kompatibla Linux-modifieringar. För dagens handledning kommer vi att titta på dessa Raspberry Pi Music server-programvaror, jämföra dem, en med den andra, undersöka deras fördelar och nackdelar för att hjälpa användare att identifiera vilket som är bäst för ditt önskade mål. Utöver detta kommer vi att välja en av programvaran och dela hur du ställer in den på din Raspberry Pi i nästa artikel.

Musikspelartyper

som nämnts i introduktionen har dussintals programvaror skapats över tid som kan omvandla Raspberry Pi till den perfekta mediaservern, spela musik, video och annan multimedia med några av dem att kunna ansluta till flera streamingplattformar för att göra innehållet på dessa plattformar tillgängligt för användaren. Från öppna programvaror som OpenELEC till betalda plattformar som Plex har några av dessa programvaror blivit mer populära än de andra på grund av deras enastående funktioner. För den här artikeln kommer vi att titta på 10 av de mest populära Medieprogramvarorna som kan användas med Raspberry pi, inklusive;

 1. Kodi/XBMC
 2. Plex
 3. OpenELEC
 4. OSMC
 5. RuneAudio
 6. Volumio
 7. Xbian
 8. LibreELEC
 9. Emby
 10. Mopidy

vi kommer att gå över dessa programvaror efter varandra.

Kodi

Kodi Media Server Software

Kodi är den i särklass mest populära av förpackningen. Tidigare känd som XBMC, Kodi är en fri och öppen källkod mediaspelare programvara som kan spela upp mediefiler inklusive ljud, video och visa bilder lokalt lagras på en enhet som är ansluten till datorn där programvaran körs eller strömma video, ljud och bilder från internet. Det kan spela dessa mediefiler skapade i något av de populära filformaten. Kodi kommer som en programvara som ska installeras på Raspberry Pi som sådan, även om den är utformad för att köras i helskärmsläge, kan den minimeras för att utföra andra uppgifter på Raspberry Pi, vilket gör den till en bra passform för scenarier där du vill kunna använda Raspberry Pi då och då för andra projekt än mediaservern.

vi täckte KODI-inställningen på Raspberry Pi i en av våra tidigare handledning här. Kodi körs på nästan vilken plattform som helst, vilket gör det till ett mycket mångsidigt och användbart verktyg.

Plex

Plex Media Server Software

Plex är en klient-server mediaspelare system. Servern rymmer alla mediefiler och kan anslutas till internet för att komma åt mediefiler lagrade över flera internetkanaler. Plex-klienten å andra sidan gör det superlätt att komma åt eller strömma alla mediefiler från servern, vilket gör Plex till ett perfekt sätt att dela musik. Plex är perfekt för applikationer som kräver att du spelar olika typer av musik på olika platser eller säger på olika enheter. Till exempel kan två användare i olika rum i ett hus Spela olika låtar från samma plex-server.

hur Plex fungerar kan förstås från nedanstående punkter:

 1. Plex Media Server kan köras på många operativsystem som Windows, macOS och Linux etc. Plex organisera alla du mediefiler, oavsett om det är musik, Filmer, Foton, visar, i rent sätt med affischer och miniatyrer och även visa betyg och andra saker från onlinetjänster. Här använder vi Raspberry Pi som Plex-Server.
 2. mediaspelare är klienterna som körs på klientenheter som mobil, dator etc. Klienter kan komma åt mediefilerna från Plex-servern. Det låter dig effektivt hålla alla dina mediefiler på ett ställe och komma åt dem från vilken enhet som helst.

liksom KODI ovan fungerar Plex Server också som en applikation och kräver ingen specialiserad OS-lösning. Installationen och installationen av Plex på Raspberry Pi täcktes också i en tidigare handledning här.

Plex har både gratis och betald version och naturligtvis har den betalda versionen fler klockor och visselpipor jämfört med den fria versionen.

OpenELEC

OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center) är en jeOS (bara tillräckligt operativsystem) baserad mediaserver. Operativsystemet har allt som behövs för att få Raspberry Pi att gå som en mediaserver.

 OpenElec Media Server Software

snarare än en programvara som kan installeras på Raspbian som KODI och Plex, är det ett operativsystem (Linux-baserat) på egen hand, extremt liten och mycket Snabbstart. Det ger en komplett media center programsvit som levereras med en förkonfigurerad version av Kodi tillsammans med flera tredjepartstillägg inklusive retro spelkonsol emulatorer och DVR plugins. Det liknar xbmcbuntu (tidigare XBMC Live) distribution men specifikt riktade till en minimal set-top box hårdvara som Raspberry Pi.

den aktiva mediaspelaren på OpenELEC är Kodi, som sådan har de flesta funktioner som finns tillgängliga på Kodi med extrafunktioner som kommer från tilläggen. Dess stora fördel jämfört med vanliga KODI är tilläggen som underlättar åtkomst till fler plattformar och innehåll, medan dess främsta fördel gentemot andra är det faktum att det förbrukar en relativt låg mängd utrymme/minne och stövlar snabbt på grund av dess lätta och det faktum att det skapades för att endast tjäna detta syfte.

Openelecs open-source-karaktär har lett till spin-offs av flera andra versioner som LibreELEC och CoreELEC bland andra, var och en med en särskiljande funktion som tilltalar en mängd olika användare.

4. OSMC

OSMC som OpenELEC är ett helt operativsystem specifikt konfigurerat för att fungera som en mediaserver med den enda skillnaden är flexibiliteten i konfigurationer som OSMC tar med sig till bordet.

OSMC Media Server Software

det är ett operativsystem baserat på Debians operativsystem som också är byggt runt KODI men med en lättare och optimerad hud än OpenELEC vilket gör att det känns lite snabbare när du navigerar runt Kodi.

OSMC har samma begränsningar med att köra ett lättviktigt operativsystem som är dedikerat till en uppgift, men det ger en betydligt bättre övergripande användarupplevelse jämfört med OpenELEC (och dess spinoffs). Det är lättare att konfigurera och är mer anpassningsbart.

RuneAudio

Rune Audio Media Server Software

för kärnljudfiler handlar det vanligtvis om musiken med lite intresse placerat i videor och andra typer av media, som sådan kan överklagandet vara runt att installera en server som kan dela ut bara musik från flera kanaler. Det är vid denna tidpunkt att användare bör överväga användningen av lösningar som Rune Audio.

RuneAudio är en ”gratis och öppen källkodsprogramvara som förvandlar inbäddad hårdvara till Hi-Fi-musikspelare.”Det är ett” bara tillräckligt operativsystem ” baserat på en specialbyggd linux-distro, med bara de funktioner och funktioner som behövs för högkvalitativ musikuppspelning behålls och andra oanvända aspekter avlägsnas. OS är optimerad för att få bästa resultat från Raspberry Pi, tweaking dess parametrar för att säkerställa vad som erhålls i slutet av dagen är en hög kvalitet, Hi-Fi-System.

Rune kan styras av vilken enhet som helst i samma lokala nätverk som Raspberry Pi. Det skapar ett webbgränssnitt genom vilket användare kan logga in och vidta åtgärder som att välja nästa låt att spela etc.

liksom de flesta andra musikspelare är det också gratis att använda och öppen källkod.

Volumio

Volumio Media Server Software

precis som RuneAudio är Volumio en mediaserver för Raspberry Pi tillägnad audiofiler eftersom den bara stöder musik. Den designades speciellt för Raspberry Pi och as är baserad på Raspbian-distributionen, vilket ger den möjlighet att hantera musikbiblioteket på Pi. Det är en lättanvänd programvara, stöder alla typer av filer (mp3, FLAC, Alac, Aac, Vorbis, etc.), och arbetar med DAC expansionskort för Pi ger det HI-FI-funktioner med ökad ljudkvalitet och komfort.

liksom OpenELEC och OSMC kommer Volumio som ett operativsystem som sådant, som de andra, Det förvandlar Raspberry Pi till en enda enhet. Liksom de flesta andra mediaspelare kan Volumio styras av vem som helst i samma lokala nätverk som din Pi, vilket ger alla i rummet eller inom täckningsområdet för WiFi, med önskad åtkomst möjligheten att välja nästa låt och fungera som DJ.

generellt kan volumio bara spela musik från lagringsenheter som är anslutna till Pi men med hjälp av tillgängliga tillägg och dess kompatibilitet med DLNA och AirPlay kan den användas för att spela spotify-titlar eller anslutas till sända ljudströmmar från en iphone, Macbook och andra airplay-kompatibla enheter.

Xbian

Xbian är en mycket liten, snabb och lätt Media center distro för Raspberry Pi, baserad på en ”precis nog version” av Raspbian-bilden. Xbian skapades med lätta enheter som Raspberry Pi i åtanke med ett enkelt mål att leverera den snabbaste KODI-lösningen för Pi.

Xbian Media Server-programvara för Pi

liksom OpenELEC och andra kommer den som en förbyggd bild för Raspberry Pi, som sådan förvandlar den också pi till en enda funktionsenhet. Till skillnad från den andra programvaran har Xbian över tiden producerat en super slank rendering av KODI på Pi med mycket smidig användargränssnitt, användarvänlig konfiguration och stöd för Airplay.

för att begränsa dess funktioner har Xbian också en automatisk uppdateringsfunktioner vilket innebär att den automatiskt uppdaterar sig när en ny stabil release är tillgänglig, vilket ger användaren obegränsad tillgång till nya funktioner så snart de släpps.

LibreELEC

LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center) är en ideell gaffel av OpenELEC. Liksom OpenELEC är det ett” bara tillräckligt operativsystem ” baserat på en Linux-distro, för KODI.

LibreELEC Media Server-programvara för Pi

den lanserades 2016 när splittringen från OpenELEC tillkännagavs med laget som citerar kreativa skillnader som en anledning till splittringen. Det är en konservativ version av OpenELEC med teamet mer fokuserat på att se till att det fungerar som det ska med tonvikt på testning före release och förändringshantering efter release. Som ett resultat av detta har den vuxit till att bli den mest stabila OpenELEC-gaffeln, utan tvekan stabilare än OpenELEC själv. Förutom sin stabilitet och frihet från att krascha, erfaren med de andra gafflarna, har den en unik slicker känsla när man kör Kodi. Det starka stöd som LibreELEC har som underlättar månatliga uppdateringar och patchar för att få det att fungera med nya uppdateringar av KODI är några av de få starka punkter som LIbreELEC har över andra, särskilt över OpenELEC.

Emby

Emby är en klient-server mediaspelare liknande på flera sätt än ett till Plex. Tidigare känd som ”media browser” Emby tillhandahåller en centraliserad mediaserver som kan ansluta till alla dina favoritmediekällor och kan nås från emby webbaserade klienter som körs på flera enheter, inklusive mobiltelefoner och smarta TV-apparater.

EMBY Media Server-programvara för Pi

liksom Plex installeras den på Raspberry Pi som en applikation snarare än ett operativsystem. Emby är dock öppen källkod till skillnad från Plex men det erbjuder nästan exakt samma funktioner med den enda skillnaden är det faktum att Plex har uppnått en hel del stabilitet över tiden, arbetar på flera fler kunder än Emby som är den nya killen på blocket med en växande räckvidd.
genom direkt jämförelse finns det inte mycket att välja mellan mellan Plex och Emby förutom det faktum att gränssnittet för Plex är lite lättare att använda medan Emby erbjuder flexibilitet som användare kan uppskatta senare men kan ha svårt att dra nytta av, i de tidiga dagarna.

Mopidy

sist men inte minst att undersökas idag är Mopidy som återigen är för audiofil.

Mopidy Media Server-programvara för Pi

Mopidy är en utbyggbar musikserver utvecklad med Python som vanligtvis körs i terminalen eller i bakgrunden av Linux-baserade enheter. Utanför lådan är Mopidy en MPD-och HTTP-server som bara kan spela musik lagrad på lokal disk eller anslutna enheter, men via dess flera tillägg kan ytterligare källor strömma från och frontends för att styra Mopidy läggas till.

via dess tillägg kan Mopidy spela musik från källor som Spotify, sound cloud och google music för att nämna några, och spellistan etc kan styras via klientgränssnitt som körs på telefoner tabletter eller datorer med MPD webbklienter.

det är en av de mest maker vänliga mediaserver på grund av dess förlängning stöd och det faktum att det byggdes med python som är en av de mest populära maker språk för Raspberry Pi. Detta gör det enkelt för användare att ansluta saker som tryckknappar till Mopidy för att till exempel styra musikvolymen eller flytta till nästa spår. Flera underbara projekt har byggts tidigare med detta, inklusive Pi Music Box, och den kickstarter-finansierade moderna molnjukeboxen som heter Gramofon.

dess styrka ligger i användarvänlighet, kompatibilitet med rpi gpios (som kommer att excitera någon tillverkare) och det faktum att det inte hindrar användare på klienten att använda. Vi kommer att installera och installera Mopidy på Raspberrry Pi i vår nästa handledning.

så mycket som dessa mediaserverprogramvaror har unika skillnader, har tiden gjort att alla av dem innehåller lite funktioner från varandra vilket gör att man upptäcker skillnaden ganska arbetet. Som sådan, jag tror att varje användare borde verkligen prova så mycket av dessa programvaror är möjliga och tyst undersöka känslan, navigering etc eftersom i slutet av dagen, den som skall väljas bör vara den som genljuder med dig.

Leave A Comment