• Home
 • Vad är Jackfruit-och är det hälsosamt?

Vad är Jackfruit-och är det hälsosamt?

11 December 2020 / näring

dela

jackfrukt redo att äta

frukt som köttersättning? Japp, när det är jackfruit. Denna massiva trädfrukt vänder sin smak mellan söt och smaklig, beroende på hur Mogen den är.

dietist Mira Ilic, RD, LD, förklarar jackfruits hälsofördelar och hur man lägger till den i din kost.

vad är jackfrukt?

det vetenskapliga namnet för jackfrukt är Artocarpus heterophyllus. Jackfrukt är en tropisk trädfrukt som odlas i Asien, Afrika och Sydamerika. Under sin tjocka, humpiga skal är ett trådigt kött som du kan äta rå eller kokta i en mängd olika rätter.

jackfrukt är den största trädburna frukten i världen och väger upp till 40 pund eller mer. Lyckligtvis behöver du inte kasta denna massiva frukt i din kundvagn. Vissa hälsokostaffärer bär skalade och skurna jackfruktdelar i påsar eller burkar, redo att laga mat eller äta.

är jackfrukt hälsosam?

som många frukter innehåller jackfrukt lite fiber för hälsosam matsmältning och mycket lite fett. En 100 gram portion jackfrukt har:

 • 95 kalorier.
 • 2 gram protein.
 • 0,6 gram fett.
 • 3 gram fiber.

jackfrukt innehåller också vitaminer, mineraler och fytokemikalier som har hälsofördelar. Det är en bra källa till:

 • Vitamin C.
 • pyridoxin (vitamin B6).
 • Niacin (vitamin B3).
 • Riboflavin (vitamin B2).
 • folsyra (vitamin B9).
 • kalcium.
 • Magnesium.
 • kalium.
 • fosfor.

”kombinationen av kalium, fiber och antioxidanter kan gynna hjärthälsan”, säger Ilic. ”Jackfruit innehåller också flavonoider och lignaner, växtföreningar som kan hjälpa till att bekämpa inflammation.”

Jackfruits hälsofördelar är inte en ny upptäckt. ”Forntida människor använde jackfrukt som medicin”, säger Ilic. ”I folkmedicin, där jackfrukt odlas, har människor använt det för dess antimikrobiella och antifungala egenskaper. Men inga stora studier har visat att det har medicinskt värde, så använd det inte för att behandla hälsotillstånd.”

Jackfruit som vegan ”pulled pork”

när jackfrukt är omogen har den en neutral smak som passar bra med salta rätter. Du kan använda omogna jackfrukter i vegetarisk curry och i stället för tofu eller kikärter.

men jackfruits största anspråk på berömmelse är dess förmåga att imitera en grillköttsmörgås. ”Jackfruits stränga konsistens gör det till en bra vegansk ersättning för pulled pork eller chicken”, säger Ilic. ”Den har under 3 gram protein per kopp, vilket gör det mycket lägre i protein än kött. Tänk på det när du överväger proteinkällorna i din kost.

leta efter paket som märker jackfruit som” ung ”eller” packad i saltlake.”Dessa ord indikerar att det är omoget och lämpligt som köttersättning.

Mogen jackfrukt: söt och fruktig

Mogen jackfrukt har en söt, tropisk fruktsmak som fungerar bra som mellanmål eller läggs till söta rätter. När den är mogen smakar den som andra tropiska frukter, som banan, mango eller ananas.

om du försöker mogen jackfrukt, använd den som om du skulle ha någon annan tropisk frukt. Servera det som en hälsosam efterrätt eller lägg den till en smoothie.

Undvik jackfrukt om du har allergier eller CKD

jackfrukt är inte säkert för alla att äta. ”Om du har en latex-eller björkpollenallergi, undvik jackfrukt”, säger Ilic. ”Båda dessa allergier kan ha en korsreaktion med jackfrukt.”

jackfrukt har också mycket kalium, vilket kan vara skadligt för personer som har kronisk njursjukdom (CKD) eller akut njursvikt. Personer med dessa tillstånd kan utveckla hyperkalemi om de äter stora mängder kalium. Hyperkalemi är en uppbyggnad av kalium i blodet som kan orsaka svaghet, förlamning och hjärtinfarkt.

ska du prova jackfruit?

med sina rikliga vitaminer och mineraler kan jackfrukt vara ett hälsosamt tillskott till din kost. ”Många tycker om jackfrukt som köttersättning, oavsett om de är vegan eller inte”, säger Ilic. ”Många amerikaner tenderar redan att äta för mycket kött, så en hälsosam köttersättning är alltid värt ett försök.”

dela

  frukt frukt och grönsaker vegetariska vegetariska måltider

Leave A Comment