• Home
  • Varför jag hoppar över 20-veckors ultraljud

Varför jag hoppar över 20-veckors ultraljud

Åh min, Jag hoppas att det inte kommer att få dig att tro att jag är galen.

jag är gravid med mitt tredje barn just nu, men för första gången får jag inte en 20 – veckors ultraljud (”u/s”).

här är en del av informationen som gick in i mitt beslut.

 varför hoppar jag över 20 veckors ultraljud

Vad är en 20-veckors u/s ändå?

om du aldrig har varit gravid tidigare är 20-veckors ultraljud den där de kontrollerar barnets storlek, ryggrad och huvudorgan. Ultraljudstekniken tittar också på moderkakan, navelsträngen och fostervätskan. Detta är mötet när många människor får reda på deras barns kön.

fördelar med att få en 20-veckors u / s

människor känner sig väldigt annorlunda om ultraljud. Här är några potentiella fördelar:

  • möjlighet att se och binda med ditt barn
  • chans att utesluta potentiella problem (som fosterskador)
  • sinnesfrid (om alla mätningar och skanningar ligger inom det ”normala” intervallet)

problem som kan upptäckas

Sammantaget har 3% av barn födda i USA en stor missbildning vid födseln (källa).

här är några potentiella problem och fosterskador kan upptäckas under 20-veckors u / s:

  • låg födelsevikt
  • ökad risk för Downs syndrom och andra kromosomavvikelser
  • låg liggande placenta som täcker din livmoderhals
  • allvarliga fosterskador (som problem med barnets hjärta, hjärna och ryggrad)
  • Cleft lip

vissa förhållanden är lättare att upptäcka än andra. Det är möjligt för barnet att ha ett problem som inte upptäcks. Det är också möjligt att upptäcka ett problem, men efter mer testning (eller barnets faktiska födelse) för att ta reda på att barnet är helt friskt. (Detta är känt som en ” falskt positiv.”)

Vad ska man göra om en anomali upptäcks

om u/s avslöjar en ökad risk för ett problem kommer din läkare eller barnmorska att ge dig alternativ för fler tester och rådgivning.

om ett allvarligt problem upptäcks med ditt barn kan du ha möjlighet att avbryta graviditeten eller förbereda dig för behandling efter födseln. Kom ihåg att detta är mycket sällsynt eftersom endast 3% av barnen är födda med en fosterskada, och vissa kommer att bli oupptäckta under ultraljudet.

varför jag hoppar över 20-veckors u/s

jag arbetar med en grupp barnmorskor som inte behöver en 20-veckors u/s om det inte finns anledning till oro för barnet eller graviditeten.

allt verkar vara bra med min baby och jag just nu, men jag planerade att få en ultraljud ändå…tills jag hörde den första kostnadsberäkningen från sjukhuset där jag skulle få det gjort ($823).

att behöva betala en stor summa ur fickan höjde en röd flagga till mig, särskilt eftersom u/s ansågs ”valfritt.”

jag frågade damerna som följer min nya Leaf Wellness Facebook-sida för att se om jag skulle suga upp det eller hoppa över det:

”jag skulle få ultraljud bara på grund av alla de saker som de kan fånga nu en dag, jag skulle hellre veta i förväg om det var något potentiellt fel.”- Amy

” vi hade samma sak, helt värt $$ bara för att veta att allt är ok.”- Andrea

” Hoppa Över.”- Heather

efter fler telefonsamtal mellan min försäkring, sjukhuset och barnmorskorna (och en oändlig mängd frustration) såg det slutliga numret som jag skulle betala ur fickan mer ut som $290.

( jag borde tillägga att jag bara tillfälligt är på en sjukförsäkringsplan med hög självrisk eftersom min mans nya arbetsförsäkring kommer att sparka in till slutet av denna månad. Om jag kan undvika att betala självrisken tills dess kommer jag aldrig att behöva betala den.)

så jag pratade med min man och en av mina barnmorskor igen och vi bestämde oss för att hoppa över ultraljudet.

jag litar på att mina barnmorskor kommer att begära en ultraljud senare på vägen om det finns någon anledning till oro (och jag kommer gärna att göra en ultraljud om så är fallet.)

för mig är det inte värt att betala $200+ om sannolikheten för att upptäcka ett problem är mycket, mycket liten. (Jag skulle inte göra någonting om ett problem upptäcktes ändå.)

jag är också en ganska avslappnad, icke-orolig och optimistisk person. Så hela” betala för peach of mind ” sak gäller inte för mig. Jag känner mig redan säker på att allt är bra med mig och min bebis.

jag måste bara Bida min tid och vänta tills min baby är född för att se hans/hennes söta ansikte.

så vad tycker du: är mitt beslut meningsfullt för dig eller tror du att jag är nötter? Hur var din 20-veckors ultraljudsupplevelse?

Leave A Comment