• Home
  • Web wrangle: persiska eller arabiska viken?

Web wrangle: persiska eller arabiska viken?

reklam

foto publicerat på Facebook-gruppen Arabiska viken för alltid.

ska man kalla vattenremsan som skiljer Iran från den arabiska halvön ”Persiska viken”eller” arabiska viken”? 307 000 personer har redan röstat för den förra på en webbplats. Men detta har inte stoppat ett politiskt känsligt och mycket omtvistat ordkrig.

webbplatsen startade en onlineundersökning om de två namnen för några veckor sedan och har redan samlat mer än 434 000 röster. Resultatet just nu är överväldigande för ”Persiska viken” (mer än 307 000 röster mot cirka 127 000 för Arabiska viken).

Screengrab från www.persianorarabiangulf.com, webbplatsen organiserar omröstningen.

denna TIFF över terminologi är inte ny. I juni 2004 väckte National Geographic tidningen Iransk ilska när den i den 8: e upplagan av sin prestigefyllda världsatlas tryckte under ”Persiska viken” det andra namnet ”arabiska viken”, inom parentes och med små bokstäver. De iranska myndigheterna förbjöd sedan tidningen och dess journalister från landet.

i juni 2006 var det ekonomens tur. Tidningen förbjöds i Iran eftersom den utelämnade ” persiska ”märkning det bara”viken”.

den andra sidan är lika vindictive. I januari 2010, Riyadh-baserade Islamic Solidarity Sports Federation var tvungen att avbryta ett planerat evenemang i April i Iran eftersom Medaljerna som skulle delas ut av de iranska arrangörerna skulle ha bär namnet ”Persiska viken”.

Iranierna reagerade snabbt på denna förolämpning. I februari meddelade de iranska myndigheterna att alla flygbolag som inte använder termen ”Persiska viken” inte skulle ha rätt att komma in i sitt luftrum.

sedan i början av maj stängde de den egyptiska paviljongen på den internationella bokmässan i Teheran eftersom en av böckerna nämnde ”Arabiska viken”.

tvisten nådde en crescendo när i samma månad, generalsekreteraren för Gulfstaternas samarbetsråd förklarade att kalla denna vattenförekomst ”Persiska viken” ”hånade historia”, eftersom ” Arabisk närvaro i denna region går tillbaka 3000 år, medan Persisk närvaro bara går till Safavid empire (1501-1736 e.Kr.)”.

medaljen som orsakade avbokningen av sportevenemanget i Iran. ”Persiska viken” cirklade i rött. Foto publicerat här.

”ur historisk synvinkel har det kallats Persiska viken sedan Alexander Den Store”

Abdel Khaleq Al-Janabi är en saudisk historieforskare.

ur vetenskaplig och historisk synvinkel har den kallats Persiska viken sedan Alexander Den Store. . Det är detta namn som har behållits av historieböcker och arabiska historiker, som Ibn Khaldoun och Ibn al-Athir. Det är också i fördrag som undertecknats mellan guvernörerna i viken och britterna som dominerade regionen från början av 20-talet.

saker förändrades inte förrän Nasser kom till makten och uppkomsten av arabisk nationalism. Araberna började sedan använda namnet ”arabiska viken” – även om i början av Nassers mandat gick en populär slogan: ”En enda nation från Atlanten till Persiska viken”.

det är sant att namnet på denna gulf fortfarande väcker ett livligt argument. Men som historieforskare kan jag inte stödja nationalistiska slagord. Att säga, som vissa araber, att romarna redan kallade det ’arabiska viken’ är utan grund. Endast den grekiska historikern Strabon, i 1: a århundradet e.Kr., hade använt termen”Arabiska viken” medan han talade om vattenremsan som vi idag kallar Röda havet”.

världskarta från 1565 som nämner ”Persiska viken”. Foto publicerat på persiangulfonline.

varför skulle så många arabiska länder som gränsar till viken göra eftergifter för en enda stat?

Motaz är en management examen. Han bor i Irbid, i norra Jordanien, och är medlem i Facebook-gruppen ”Arabian Gulf”.

ända sedan vi var små barn kallade vi detta ”Arabiska viken”. Vi lärde oss det i skolan och i geografiböcker. Det finns ingen anledning att byta namn.

varför skulle så många arabiska länder som gränsar till viken (Saudiarabien, Kuwait, Irak, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten) göra eftergifter för en enda stat? Irans önskan att byta namn på viken är ett flagrant brott mot Arabisk suveränitet”.

fransk karta från 1667 med termen ”Arabisk barm”. Foto publicerat på Facebook-sidan Arabiska viken för alltid.

”för iranier är byte av namn på denna gulf ett brott mot nationen”

Reza Amani Nassab är en affärsman som bor i Iran.

denna gulf har alltid varit känd som Persiska viken. Så jag förstår inte varför araberna nu insisterar på att kalla det annorlunda. Skulle du finna det acceptabelt om Pakistanerna bestämde sig för att ändra namnet på Indiska Oceanen eftersom Pakistan inte längre är en del av Indien?

denna debatt irriterar verkligen iranier. För dem är byte av namnet på denna gulf ett brott mot nationen. De är lika arga mot sin egen regering för att inte tvinga sig i denna affär. Iranier tror att Araberna idag drar nytta av den iranska regimens svaghet på den internationella scenen för att trotsa Ahmadinejads regim med väst. Det är också ett sätt för dem att stödja Förenade Arabemiraten mot Iran på de tre iranska öarna ”.

Iransk Parodi. Foto publicerat på Facebook av Dokhtar Irani.

Håll dig uppdaterad med internationella nyheter genom att ladda ner RFI-appen

google-play-badge_EN

Leave A Comment